Žvakanjem celera potrošit ćete više kalorija nego što ih on sadrži te riješiti se celulita!

Foto: 123rf

CELER je zeljasta biljka, s mesnatim vretenastim korijenom te stabljikom, koja se u 17. stoljeću pojavila u europskim močvarnim pojasevima. 
 
Sjemenke celera su smeđe boje te posjeduju snažan aromatičan i pomalo gorkast okus.

Kroz povijest celer se koristio i kao, između ostaloga, ukras za grobove, dok se danas celer uzgaja u svrhu da posluži kao začin i prirodan lijek.   



Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g 

Energetska vrijednost  14 kcal
Masti 0,17 g
Ugljikohidrati 2,97 g
Vlakna 1,60 g
Proteini 0,69 g
 
Između ostaloga, celer sadrži 449 μg vitamina A, 29,30 μg vitamina K, 260 mg kalija, 40 mg kalcija te 24 mg fosfora. 

Važnost i blagodati celera 

Važnost celera proizlazi iz njegovih brojnih ljekovitih svojstava.

S ciljem očuvanja te pospješenja zdravstvenog stana organizma celer je najadekvatnije konzumirati u obliku svježe cijeđenog soka sirovog korijena, listova te stabljike celera. 
 
Celer snižava krvni tlak te kod dijabetičara može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi.

Zbog njegovog djelovanja na krvotok celer se preporučuje osobama koje imaju problem s nakupljanjem suvišnih kilograma te osobama koje "vode bitku" s celulitom.

Nadalje, sok od celera regulira i menstrualni ciklus.

Celer se upotrebljava i u svrhu liječenja kožnih bolesti.

Iz razloga što je celer i prirodni diuretik njegova se konzumacija preporučuje i ljudima koji imaju kamence u bubrezima.

Celer se koristi i u liječenju astme te bolesti grla radi protuupalnog djelovanja koje ga također obilježava.

Na posljetku, osim što pomaže kod problema probavnog sustava, celer uklanja i neugodan zadah. 

Tri jednostavna načina konzumacije korijena celera 

Salata od celera
 
Naribajte svježi korijen celera te jabuku u jednakom omjerima, nakon čega salatu prelijte sokom od limuna.
 
Celer s jajima

- U vrućoj vodi skuhajte korijen celera narezan na ploške u trajanju oko 15 min,
 
- Procijedite i osušite ploške kuhanog celera,
 
- U tavi ispecite ploške celera oko 2 min sa svake strane, nakon čega u tavu dodajte razmućena jaja.
 
Sirovi korijen celera

Grickajte cjeloviti korijen celera. Žvakanjem ćete potrošiti više kalorije nego što ih celer sadrži. 
 

 

Pročitajte više