Alge i poljoprivredni otpad - ovako bi naša prehrana trebala izgledati u budućnosti

Foto: Shutterstock

KAKO će izgledati naša prehrana u budućnosti? Pitanje je to koje muči mnoge stručnjake i znanstvenike, ali i nas "obične" ljude - svakodnevno slušamo da zbog klimatskih promjena nekim namirnicama prijeti izumiranje, ali i da bismo se trebali okrenuti održivijoj prehrani.

>> Kavi i još nekim popularnim namirnicama prijeti izumiranje, krive klimatske promjene

No što o tome misle Britanci? U Velikoj Britaniji nedavno je provedeno istraživanje na dvije tisuće ispitanika, a oni su dali svoje pretpostavke o tome kako će naša prehrana izgledati u sljedećih nekoliko desetaka godina. Evo što su rezultati istraživanja pokazali.

Održivost i hrana uzgojena u laboratoriju

Više od polovice Britanaca, njih čak 55 posto, predviđa da će se naša buduća hrana uzgajati u laboratoriju, pokazalo je istraživanje. Osim toga, četiri od 10 osoba vjeruje da će u nadolazećim godinama na našim jelovnicima biti posebno dizajnirana hrana, osmišljena da zadovolji individualne zdravstvene potrebe.

Također više od polovice ispitanih, njih 56 posto, slaže se da će ljudska prehrana postati mnogo održivija tijekom sljedećeg stoljeća, a trećina onih koji već slijede biljnu ili vegetarijansku prehranu, 34 posto njih, tvrdi da to čine iz ekoloških razloga, kako piše Mirror.

Alge i poljoprivredni otpad

Neki od ispitanika procjenjuju da ćemo u budućnosti jesti jela napravljena od algi, kao i hranu u prahu, dok 15 posto njih kaže da će sastojci za jela dolaziti iz poljoprivrednog otpada, poput stabljika ili lišća biljaka. Osim toga, tek 16 posto njih bilo bi spremno zamijeniti svoju trenutnu prehranu za onu koja se sastoji od algi. 

>> Stručnjaci upozoravaju: Čokolada će nestati iz naše prehrane u sljedećih 100 godina

Ono što bi neki mogli smatrati hranom budućnosti, drugi već jedu. Istraživanje koje je provela tvrtka California Almonds otkrilo je da jedan od 20 ispitanika koristi alge u kuhanju, a 8 posto ispitanih već jede hranu u prahu. Istraživanje je također pokazalo da je, unatoč inovacijama, 57 posto ispitanih priznalo da ne znaju ništa o hrani napravljenoj od poljoprivrednog otpada.

Pročitajte više