Bili smo u novom zagrebačkom slider baru o kojem svi pišu hvalospjeve

Foto: Index

"OTVORIO se prvi slider bar u Zagrebu", "Čudo od mini burgera", "Kako fino", "A kakva tek super cijena", neki su od medijskih napisa vezanih uz Squad sliders, nedavno otvoren slider bar u Zagrebu, kod Trga Franje Tuđmana. Morali smo, naravno, provjeriti oko čega se zapravo stvorila takva pompa među zagrebačkim gastro (ne)kritičarima, pa smo otišli u burger bar opisan kao pravo čudo.

Za početak malo o sliderima

Prije no što nastavimo o Squadu, idemo malo o sliderima i što je to uopće. Slideri su jedan od zaštitnih znakova američke kuhinje. Vjerojatno ih smatrate samo minijaturnim hamburgerima, ali oni su jedinstven prehrambeni proizvod koji sam po sebi zaslužuje priznanje. "Opet pišete sve na engleskom", žestit će se neki u komentarima. Nažalost, slideri nemaju pohrvaćenu verziju svog naziva.

Za razliku od hamburgera, tvrde američki stručnjaci, koji se rade pečenjem mesa na grill ploči ili roštilju, a zatim stavljanjem na pecivo, slajderi počinju dobro nauljenom tavicom i kuglicom mljevenog mesa koja se stisne na tavi/grill ploči (obično popraćeno malom šakom luka koji se uprži u meso dok se ono peče).

Meso se okreće nakon što se lijepo zapeče, a zatim, dok je još na izvoru topline, stavljaju se dodaci, uključujući gornji dio peciva, i pusti se da se malo ugrije. Jedna uobičajena teorija je da se zovu slideri (eng. slide znači kliziti) zbog načina na koji klize po tavici prije dodavanja nadjeva kako bi se napravilo mjesta za nove pljeskavice.

Druga teorija je činjenica da lako "skliznu" iz peciva dok ih jedete. Koja je točna, nećemo nikad saznati.

Vratimo se na slidere u Squadu

Squad sliders nalazi se u jednom prilično malom prostoru na adresi Ilica 148.

Iako ih opisuju kao brioche peciva, peciva koja se koriste za izradu slidera klasična su tzv. mliječna peciva, nešto poput cvijet-pogače u old school pekarama. Loptice sirovog dizanog tijesta poredaju se u lim za pečenje, tijekom pečenja narastu, a zatim se "trgaju". Sigurno ste vidjeli takva peciva ako ste gledali američke videorecepte.

Moramo priznati kako su nas čak ugodno iznenadila, no problem je što se svako pecivo danas naziva brioche. Ovo je, dakle, jedno jako fino mliječno pecivo i ne treba ga predstavljati drukčije.

Meso je 100% junetina, stoji na jelovniku, a u slideru nije prepečeno, no nema ni onaj karakteristični miris junetine. Oblika je kvadratne pločice, kao primjerice banjalučki ćevapi.

Slideri posvećeni društvu od 8 prijatelja

Probali smo svih osam slidera, Full Squad za 26.48 eura (199.50 kn), a postoji i priča zašto ih je upravo toliko u ponudi. Squad sliders pokrenula su dva prijatelja, a osam slidera označava svakog iz njihove ekipe, rekao nam je simpatični gospodin za pultom koji se predstavio kao broj 5 - Vatreni Pustolov.

Tu su osim njega i Profesor Bebica, Don Celjone, Džoker Antimon, Doktor Škiljo, Friški Poduzetnik, Komandant Klipson i Srećko Barbarin.

Friški Poduzetnik, Doktor Škiljo i Srećko Barbarin nam se nikako nisu svidjeli. Friški Poduzetnik ima zaista čudnu kombinaciju plavog sira i aioli umaka, vege Srećko je s jednim cijelim šampinjonom umjesto mesa, a upravo zbog takvog pristupa vegetarijanskoj hrani općenito se ta hrana smatra užasnom, a nije - za razliku od ovog slidera. Doktor ima tartufatu goru od Submarinea, a mislili smo da je to nemoguće. Čini se kako su ova tri prijatelja najmanje omiljena u ekipi, pa im je možda ovo osveta.

Ostalih pet su ok, ali nažalost, cijelo iskustvo ne bismo ponovili. Krumpirići su rezani kao vafli i sličniji su čipsu, što nam ovdje ne odgovara jer bismo voljeli osjetiti još nešto osim hrskavosti.

Par zrnaca mudrosti za kraj

Sve u svemu, nadamo se da će Squad sliders nadići razinu dobrih fora između frendova i malo se ozbiljnije uhvatiti cijele priče.

Ideja je odlična, kutija i omotač s naljepnicama su skroz simpatični, slideri su za sada za neku srednju trojku, krumpirići nisu skroz po našem ukusu, što ne znači da se neće svidjeti nikome, no voljeli bismo da imaju i opciju klasičnih - izvana hrskavo, iznutra kremasto, možda i batat - samo kažemo.

Nadamo se da će uspjeti i postati nezaobilazna stanica kod one tramvajske na zagrebačkom Tuđmancu.

Pročitajte više