Boce s neodvojivim čepovima od srpnja obavezne u cijeloj EU, ovo je razlog

Foto: Index

VEĆ NEKO vrijeme, gotovo godinu dana, nemoguće je pronaći plastičnu bocu s odvojivim čepom. Zbog novih pravila EU, sada svaka plastična boca ima čep koji se ne može odvojiti, što mnogi nazivaju "najgorim izumom 21. stoljeća".

Čepovi sada ostaju pričvršćeni za bocu, a ljudi se žale da im smetaju dok pokušavaju piti iz boce te da im otežavaju točenje pića u čaše. Sigurni smo da i vama to ponekad ide na živce, a evo i zašto je uopće do toga došlo.

Zašto su čepovi pričvršćeni na bocu?

Do srpnja ove godine sve države Europske unije moraju ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Naime, čepovi od plastičnih boca dosad su se odvajali i često završavali na neprimjerenim mjestima u okolišu, ne reciklirajući se, a istraživanja procjenjuju da su proizvodnja i spaljivanje plastike ispustili više od 850 milijuna tona stakleničkih plinova u atmosferu 2019. godine.

EU sada to želi barem malo ublažiti uvođenjem neodvojivih čepova na plastičnim bocama. A novi čepovi na bocama samo su jedna u nizu mjera koje EU planira provesti.

>> Hrana će u trgovinama od 2030. izgledati drugačije, evo što EU planira uvesti

EU želi uvesti obnovljivu ambalažu

Europski parlament do 2030. godine želi uvesti u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Europi do 2040. godine smanjila barem za 15 posto, a prvo žele promijeniti neke sitnice zbog kojih se godišnje nakupi nekoliko tona otpada. 

Primjerice, sva ona mini-pakiranja šećera, začina, kečapa ili maslaca koja dobivamo u hotelima od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira. Planiraju uvesti i promjene u trgovinama - voće i povrće koje teži manje od 1.5 kilograma više se neće smjeti pakirati u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postat će i plastične vrećice za voće i povrće u trgovinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.