Butković za siromašne: Došli smo na čuvene slasne&masne ćevape, a dobili ovo

Foto: Index

PARK preko puta tržnice Kvatrić u Zagrebu nudi savršen bijeg i mir od vreve i gužve obližnjeg placa i prometnih cesta. Donedavno je nudio i roštilj koji je bio odlična vrijednost za novac. Tomislav Grill godinama je bio poznat po ćevapima, čije je osnovne karakteristike jedna poznavateljica roštilja krasno opisala - slasni & masni. Dodajmo da su bili i poznati po tome da su bili i dugi, otprilike kao srednji prst u snažnog odraslog muškarca.

Premda na ćevape u Tomislavu nismo imali nikakve zamjerke - upravo suprotno, rado i često smo ih jeli, posebno na terasi s krasnim, smirujućim pogledom na park, koja je sa slasnim i masnim mesnim prerađevinama te old skul štihom izgleda objekta i pristupa ugostiteljstvu zatvarala kvartet pluseva i prednosti ovog objekta - dogodilo se da smo se zadnjih par godina udaljili od Tomislav Grilla.

Nije za to bio ništa kriv ovaj šarmantni i pouzdani lokal, nego splet okolnosti. Jednostavno, stalna potraga za ćevapskim svetim gralom učinila je svoje. Ipak, aktualna recenzentska turneja po roštiljaonama metropole podsjetila nas je da se vratimo nekadašnjem adutu. Ako smo i imali predrasudu o Tomislav Grillu, bila je pozitivna. Međutim, dojam nakon povratka je potpuno suprotan.

Prva impresija i sada je bila impresivna. Pogled s male, ali divne i masivnom tendom natkrivene terase na sunčani proljetni dan je divan i opuštajuć. Park koji se zeleni djeluje tako relaksirajuće te je savršena kulisa za uživanje u velikim komadima pečenog mesa. Nažalost, ubrzo su prevlast preuzeli minusi.

Neugodno iznenađenje

Za početak, tamo gdje nikako ne bi smjeli biti. Tomislav Grill posjetili smo s jedva dvogodišnjim djetetom, što znači da nam je bila nužna dječja sjedalica. Jako ljubazni konobar ju je odmah donio, ali tako očito prljavu, masnu i punu fleka da su nam se lagano okrenuli prazni i na samoubojstvo roštiljem spremni želuci.

Trebale su nam dvije minute ribanja stolice s nekoliko vlažnih maramica da je privedemo svrsi, točnije, da možemo u nju posjesti djetešce bez bojazni da se uprlja ili ne daj bože zarazi. Opušteni pristup ugostiteljstvu i ranije je bio ne samo odlika Tomislav Grilla nego i dio njegovog šarma, ali prljavština to nikako i nigdje nije i ne smije biti.

Nema više tih slasnih ćevapa

Isti, jako negativan ton nastavio se i dolaskom narudžbe na stol. Nije tu bilo ni traga onim slasnim i masnim, savršeno pečenim bezobraznim prstima na koje smo ovdje navikli. Umjesto njih, kao ćevape smo dobili male, skvrčene, sparušene od prepečenosti te mjestimično previše crvene mesne valjuške.

Osim što izgledom nisu imali veze s onim dobrim, starim ćevapima iz Tomislava, isto je bilo s njihovim okusom. Ćevapi su ovdje prije imali onaj specifični dimljeni, ugljeni aftertaste. Sada su i okus prilikom konzumacije njih, ali i neposredno kasnije, kratko i jasno, loši.

Ni pljeskavica nije što je bila

Ništa bolje nije bilo ni s pljeskavicom sa sirom. Činila se dobro pečenom i zanimljivom, jer je napravljena tako da je preklopljena, ali tanka. Međutim, sir u njoj nema ni okusa i izgleda sira, nego je tek rijetka bijela tekućina, koja se, da dojam bude još gori, miješa s krvlju iz unutrašnjosti naizgled dobro obrađene pljeskavice.

To na tanjuru ostavlja, što bi rekli foodieji i prehrambeni snobovi, posteljicu i pjenicu. Ali boje sukrvice. Dojam svinjske menstruacije. Sir u šopskoj salati je također bezukusan, kao da ga nema. Vješalica je bila tek korektna, ali ništa više od toga.

Ako ništa, salata nije bila loša

Je li u Tomislavu išta valjalo? Pa je. Osim pogleda s terase, koji mu u proljeće ili ljeto ne može ukrasti ni ovako očajno pripravljena hrana, dobra je bila salata od rajčice. Lijepo je što je u nju ubačeno par cherryja. Plus je i što od piva imaju daruvarsku ABA-u, mada bi za meso s roštilja više pasalo neko od drugih piva ovog proizvođača. Jedino što u ovom Tomislavu podsjeća na stari su lepinje. Okusom i obradom to su zapravo više somuni.

Mnogi lepinje, kao što stalno ističemo, previše zamaste i prepeku, ali u Tomislavu su obrađene velemajstorski. Vidi se to izvana, ali posebno kada ih se rastvori i dok ih se jede. Iznutra su mekane, mirisne i jako ukusne. Nažalost, ovdje prestaju pohvale Tomislav Grillu.

OCJENA

Koliko platiš: Umjereno 
Koliko se najedeš: Puno 
Valja za: 
Ukupni dojam: 

POJEDINAČNO

Pljeskavica sa sirom 
Ćevapi 
Vješalica 
Lepinja 
Šopska salata 
Pivo 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost 

Pročitajte više