Calzone se ne priprema kao obična pizza, evo u kojem dijelu je razlika

Foto: Shutterstock

AKO mislite da je calzone klasična pizza, ali preklopljena, varate se. Jedina sličnost su neki sastojci i zemlja podrijetla. Priprema i konzumacija potpuno su različite.

Otkako je prešla Atlantik i stigla na američki kontinent, pizza se smatra brzom hranom u svakom smislu te riječi. Brzo spremi i brzo pojedi. I to s nogu. No, Napolitanci su davno prije smislili bolju verziju pizze za van i konzumaciju s nogu. Nazvali su je nogavica (calzone).

Pri spremanju prave calzone nije dovoljno nabaciti tijesto preko punjenja. Iza pripreme ovog popularnog jela stoji mnogo više. 

Proslavila je epizoda Seinfelda

Ovaj jedinstveni tip pizze karakteriziraju polukružni oblik, zapečena kora i sočno punjenje. Prvi je put napravljena u 18. stoljeću u Napulju kako bi brzo i kvalitetno nahranila radnike u prolazu koji nisu imali vremena sjesti i pojesti tradicionalnu pizzu.

Otuda i naziv "calzone" koji znači "nogavica". U samom početku zamišljena je za konzumaciju dok se hoda ili stoji. Dakle, originalna pizza za van.

Obično se puni mesom poput šunke ili druge salame i sirom kao što su mozzarella, ricotta, parmezan i pecorino.

Foto: Shutterstock

Postoji i manja verzija s mozzarellom i rajčicom koja je specijalitet talijanske regije Apulije i tamo se zove panzerotti. Za razliku od calzone, mota se i sprema u manjim dimenzijama, a potom prži u dubokom ulju. Tradicionalno je jelo za vrijeme karnevalske sezone.

Druga inačica je stromboli. I ona, poput calzone, skriva svoje punjenje u unutrašnjosti, ali se mota u štrucu. Smatra se da je prvi put zamotana 1950-ih u Philadelphiji.

Amerikanci su odigrali veliku ulogu u popularizaciji mnogih pizza, pa tako i calzone. Tradicionalna, plosnata i okrugla pizza bila je prvi izbor i jedina asocijacija na tu riječ sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, kad su scenaristi jedne od najpopularnijih američkih humorističnih serija u povijesti, Seinfelda, odlučili pizzi calzone posvetiti cijelu epizodu.

Kako se sprema prava pizza calzone?

Da bi se dobila savršena pizza calzone, potrebno je malo prakse, ali i znanja. Prava, onakva kakvu su nekad radili, razlikuje se od klasične pizze. Dakle, ne može se samo napraviti tijesto za pizzu, dodati sastojke, preklopiti, ispeći i reći: "Voilà, izvolite calzone."

Priprema obično traje najviše 30 minuta. Glavna razlika leži u najvažnijoj komponenti - tijestu. Tu griješi većina ljudi. Ono se tradicionalno pravi kao tijesto za kruh, a u nekim starijim receptima s krumpirom. Mora biti deblje i gušće kako bi na okupu držalo sve sastojke punjenja.

Osnovni sastojci za tijesto su brašno, sol, kvasac, šećer i voda. Mogu se dodati žlica ili dvije maslinovog ulja. Kada se tijesto zamijesi, treba ga podijeliti na komade i pustiti da se digne. Potom se valja u lopte od kojih će se praviti po jedna pizza.

Foto: Shutterstock

Prilikom valjanja i razvlačenja treba paziti da tijesto ostane mekano i da se ne rastegne previše. Kad je ono spremno, dodaje se punjenje po želji, a zatim se tijesto preklapa preko tako da dobije oblik polumjeseca. Krajevi se najlakše mogu zatvoriti pritiskanjem vilice.

Pizze se potom stavljaju na pleh i peku na visokim temperaturama. Za spremanje u običnoj pećnici najbolje je temperaturu podesiti na najvišu i peći ih 10-15 minuta. Gotove su kad kora bude zapečena, hrskava i zlatne boje s nekoliko crnih točkica.

Poslužuju se ravno iz pećnice i ne zahtijevaju dodatne priloge pa su idealan izbor za brz i potpun obrok koji se može jesti s nogu. Za razliku od klasičnih, ne režu se na komade i praktične su za jedenje jednom rukom, poput sendviča. Praktične porcije pizze calzone pripremili su u Pan-peku, gdje svakog dana peku svježe pekarske proizvode.

Kako bi ponudili nešto drugačije, pripremili su dvije verzije pizze calzone - klasičnu i slavonsku, u kojoj je zvijezda kulen. U obje se još nalaze slasni i sočni sastojci poput umaka od rajčice, šunke i sira koji se topi pri pečenju.

Foto: Promo

Preklopljena pizza talijanski je klasik - hrskava izvana, a meka, sočna i puna finog nadjeva iznutra. Baš poput pripremanja tradicionalne verzije, pazi se da tijesto ostane dovoljno mekano, a zapečeno do zlatne boje i hrskave korice. Taj slasni obrok daje snagu za početak nove školske i idealan je izbor za bilo koju vrstu pauze.

Uz calzone, slavonske boje brani i špek rolica - sočno, hrskavo i ukusno tijesto od miješanog pšeničnog brašna u koje je umotana trakica pancete. Svakog dana ručno se priprema i peče do savršenog rezultata – hrskave korice i mekane, sočne unutrašnjosti. Špek rolice brzo nestaju pa vrijedne ruke djelatnika svako malo motaju nove porcije. 

Osim ove dvije jesenske novosti, u ponudi imaju tople sendviče, klasičnu pizzu i druga peciva. 

Sadržaj donose Index i Pan-pek u suradnji i u skladu s najvišim profesionalnim standardima 

Pročitajte više