Chef testirao trik s krumpirom i sodom bikarbonom, evo rezultata

Foto: Shutterstock

HOĆE LI krumpiri biti hrskaviji ako ih se prvo skuha u vodi sa sodom bikarbonom, a nakon toga ispeče u pećnici? Tako barem tvrdi internet, a jedan je Instagram chef odlučio testirati ovaj trik i provjeriti je li to istina ili samo još jedan od mitova o hrani.

>> Krumpir dauphinoise ili kako od par sastojaka napraviti prilog od milijun dolara

Chef Mattia Moleri u svom je novom videu u serijalu "Mitovi o hrani" odlučio usporediti krumpir kuhan u vodi sa sodom bikarbonom i onaj kuhan bez sode bikarbone, a na kraju je otkrio i do kakvog je zaključka došao.

Prvo je skuhao, pa ispekao krumpire

Krumpire je skuhao u vodi s jednom žličicom soli, a omjer vode i krumpira je 1:1 - primjerice, 300 g krumpira na 300 ml vode. Prvu je turu kuhao bez sode bikarbone, a koristio je mladi krumpir i prije kuhanja ga je prepolovio, a kada se krumpir skuhao, ocijedio ga je i stavio u zdjelu s maslinovim uljem.

Zatim je ponovio isti postupak s kuhanjem krumpira, samo što je u vodu, uz žličicu soli, stavio još i jednu žličicu sode bikarbone. Krumpire je tako kuhao 10 minuta, ocijedio ih i stavio u zdjelu s jednom žlicom maslinovog ulja te ostavio sa strane i pripremio lim za pečenje.

>> 12 odličnih recepata u kojima krumpir igra glavnu ulogu

Do kakvih je rezultata došao?

Lim za pečenje namastio je s maslinovim uljem te je na jednu stranu stavio krumpire koji su se kuhali sa sodom bikarbonom, a na drugu stranu one koji se nisu kuhali sa sodom bikarbonom. Pekao ih je 20 minuta, malo ih promiješao, a zatim ih pekao još dodatnih 20 minuta.

Već kad ih je izvadio iz pećnice, primijetio je veliku razliku među krumpirima. Oni koji su se kuhali u vodi sa sodom bikarbonom bili su više smeđi i naizgled više hrskavi, a kada ih je kušao, i sam je potvrdio ovu teoriju - soda bikarbona krumpire zaista čini hrskavijima.

"Maillardova reakcija (potamnjivanje) se brže događa u alkalnim sastojcima, tako da povećanjem pH alkalnom sodom bikarbonom krumpiri brže postaju hrskavi", objasnio je jedan njegov pratitelj u komentarima.

"Alkalna voda stvara malu kožicu oko krumpira koja prilikom pečenja postaje super hrskava, dok je unutrašnjost sočna. Umjesto toga možete pokušati s octom, trebalo bi djelovati isto", glasi još jedan komentar.

Pročitajte više