Cijeli Zagreb jede ove sendviče za 10 eura. Popričali smo s čovjekom koji ih radi

Foto: poma

"MORATE probati one sendviče, kao zrak su, tako lagani, a jako fini", govori nam neki dan poznanik kad smo se dotaknuli teme zagrebačkog Pizza Festivala, koji traje na Strossmayerovom trgu u centru grada, a o kojem više možete saznati na ovom linku.

"One sendviče" slaže Poma, zadarski food boutique koji se krije iza istoimene kućice na festivalu, pa smo se zaputili do njihove privremene zagrebačke adrese da doznamo nešto više o tim famoznim sendvičima. Razgovarali smo s Vedranom Božičevim, čovjekom koji stoji iza cijele priče i koji nam je otkrio zašto baš sendviči, kako ih prave, ali i što uskoro pripremaju u rodnom Zadru.

Naš simpatični sugovornik Vedran

Zašto sendviči i kako ih rade

Nije ni čudo da ljudi hvale ove sendviče kad focaccie peče Kroštula, iza koje stoji pekarski genijalac Karlo Vulin. Princip je takav da Kroštula Pomi dostavi 70 posto gotove focaccie, a oni ih ispeku do kraja kako bi bile vruće na licu mjesta.

Rezultat je prozračna pogača s mekom i sočnom unutrašnjosti i krckavom koricom. U Zagrebu je ovih dana nastala pomama za njihovim roast beef sendvičem, za koji Vedran kaže da je najkompliciraniji sendvič koji nude.

Uz focacciu, tu su svježa mozzarella, tikvice koje se prvo grilla pa marinira s maslinovim uljem i češnjakom te roast beef od pacanog ramsteka - takav se zatvori sa svih strana i zatim peče da mu sredina dostigne 52 stupnja kako bi meso ostalo roza, sočno i taman termički obrađeno. Ohlađeni komad reže se na salamoreznici kako bi svaka šnita bila iste debljine.

U sendvič još idu, logično - pome, listići svježeg bosiljka, malo maslinovog ulja i kao šećer na kraju redukcija aceta balsamica i suhih smokava, koje na neki način označavaju odakle Poma dolazi pa daju sendviču malo Zadra. U ponudi su i sendviči s mortadelom, pistacijama, pestom od bosiljka...

Pomin sendvič s mortadelom u pripremi (Foto: Luka Šangulin/Index)
Pomin sendvič s mortadelom u pripremi (Foto: Luka Šangulin/Index)
Pomin sendvič s mortadelom u pripremi (Foto: Luka Šangulin/Index)

Zadrani će uskoro zadovoljno trljati ruke

Poma u lipnju, govori nam Vedran, dobiva fizičku lokaciju u Zadru, na poluotoku, vrlo blizu Kalelarge. Bit će koncipirana kao lokal "to go", kako on kaže - šašavog uređenja. Sendviči i pizze će se moći kupiti i uzeti za van. Neće postojati prostor za sjedenje, a cijela ideja je zasnovana na potrebama ljudi koji ne žele sjediti negdje, dugo čekati hranu i zadržati se na jednom mjestu satima.

Kako smo napisali, nudit će pizze i sendviče od kiselog tijesta, a osim ovih sendviča koje imaju i na Zagreb Pizza Festivalu, bit će ih još 8 do 12 vrsta, ovisno o sezonski dostupnim namirnicama. Cijene će se, kako sendviča tako i pizza, kretati do 10 eura i misija je stvoriti koncept koji će trajati cijele godine, a ne samo sezonski.

Pojasnio je i zašto se predstavljaju kao food boutique: "To nije ni restoran ni dućan, već nam je ideja da bude prostor u kojem se može pojesti gotovo jelo, isto kao i odnijeti doma focacciu, roast beef ili neki treći sastojak pa ga jesti na koji god način želite."

 

A sad da i mi damo svoj sud

Probali smo roast beef sendvič, koji je na Pominom štandu najtraženiji. Ima ga dosta, a prilično je i visok, što nas je na trenutak zabrinulo, no focaccia je toliko prozračna iznutra i hrskava izvana, ali ne i nemoguća za pristojno pregristi, da je zaista lakoća jesti ovaj veliki i sve samo ne običan sendvič.

Na glavnom sastojku, roast beefu, definitivno ne štede, a meso je jako sočno, mekano i roza, kako i treba biti. Uvjerili smo se zašto ga posjetitelji festivala toliko vole, stvarno to zaslužuje. Ako ste u blizini, svratite do njihovog štanda na Pizza Festivalu, a ako niste, onda znate gdje uzeti nešto za prigristi ako se nađete u Zadru ovog ljeta.

>> Ovdje je još jedan hit s ovogodišnjeg Pizza Festivala

Pročitajte više