Čokoladna jaja ovog su Uskrsa skuplja nego ikad, ovo je razlog

Foto: Shutterstock

MOŽDA ste primijetili da su uskršnja čokoladna jaja ove godine skuplja. No jeste li znali da su klimatske promjene jedan od razloga?

Naime, većina čokolade proizvodi se od kakaovca koji se uzgaja u Zapadnoj Africi, ali vlažan toplinski val uništio je usjeve. Zbog nestašice kakaovca neka su popularna čokoladna jaja poskupjela za 50 posto ili više, a cijene su skočile na gotovo 8 tisuća eura po toni.

Suša i rekordne temperature u Africi

Stabla kakaovca posebno su osjetljiva na klimatske promjene. Rastu samo u uskom pojasu od oko 20 stupnjeva geografske širine oko ekvatora, a većina globalne proizvodnje koncentrirana je u zapadnoj Africi, najviše u Obali Bjelokosti i Gani.

>> Čekaju li nas još manje čokolade?

Međutim, teška suša pogodila je regiju zapadne Afrike u veljači ove godine, a temperature su skočile iznad 40 Celzijevih stupnjeva, rušeći rekorde u zemljama zapadne Afrike, uključujući Obalu Bjelokosti i Ganu.

Grupa World Weather Attribution, sa sjedištem u Londonu, otkrila je da su te iznimno visoke temperature 10 puta veće zbog emisija stakleničkih plinova koje su uzrokovane ljudskim djelovanjem. U istraživanju su došli do zaključka da će Zapadna Afrika svake dvije godine doživjeti slične toplinske valove, osim ako svijet ne smanji upotrebu fosilnih goriva.

Na usjeve kakaovca utječe i El Niño

Drugi faktor koji je utjecao na usjeve bio je i El Niño, prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropima koja podiže globalne temperature i može dovesti do ekstremnih vremenskih prilika na nekim mjestima. Jaki El Niño aktivan je od prošlog lipnja, a predstavlja velike probleme za poljoprivrednike.

Dakle, suša nije jedini čimbenik koji utječe na usjeve kakaovca. I Obala Bjelokosti i Gana u prosincu prošle godine doživjele su intenzivne kiše. Ukupna količina oborina u Zapadnoj Africi bila je više nego dvostruko veća od 30-godišnjeg prosjeka za to doba godine.

>> Stručnjaci upozoravaju: Čokolada će nestati iz naše prehrane u sljedećih 100 godina

Mokri i vlažni uvjeti omogućili su bujanje gljivične infekcije zvane bolest crnih mahuna, koja uzrokuje da zrna kakaovca istrunu, a rezultat ovih različitih ekstremnih događaja bio je isti - cijena kakaovca se više nego utrostručila u odnosu na ovo doba prošle godine i udvostručila u samo posljednja tri mjeseca.

Proizvođači čokolade obično kupuju zrna mjesecima unaprijed, ali skokovite cijene sada počinju utjecati na cijene u trgovinama. Dakle, ako primijetite značajan porast u cijeni čokolade i čokoladnih jaja za Uskrs u odnosu na prošle godine, razlog tomu nije samo inflacija, već i klimatske promjene.

Pročitajte više