Danas je zadnji dan Pizza Festivala u Zagrebu

Foto: Sandro Sklepić / Pizza Festival

ZNAMO da smo vas zadnjih deset dana malo izgnjavili s pizzama, ali ovogodišnji Pizza Festival na zagrebačkom Strossmayerovom trgu je toliko dobar da je praktički zarazan. Taman kad si kažemo "e ovo mi je zadnje", odemo i idući dan. Probali smo sve pizze još prvi dan, pisali vam o njima (ovdje), ali smo i razgovarali s mnogim pizza-majstorima i entuzijastima koji vrte tijesto i vrijedno stoje pored kipućih pećnica na festivalu.

Ne bi bilo fer da vam ne šapnemo što su nam sve rekli i kakve su nam tajne otkrili, pa ste do sada doznali tko pravi sendviče za kojima je nastala pomama (Poma), što je to pizza fritta za koju držimo fige da se pojavi, ako ne ranije, onda barem na adventu (prozračno prženo tijesto punjeno nadjevom za pizzu, znači bomba!), kako pizzu prave u Rougemarinu i Pizza Social Clubu (dali su nam i recepte), tko peče pizze koje ljudi bez problema čekaju i po sat vremena, ali i tko stoji iza plant based pizza koje s užitkom jedu i oni koji su ranije tvrdili da u svakom obroku moraju imati mesa.

Pizza Festival traje još danas, a magija, baš kao u Pepeljuzi, prestaje u ponoć. No do tada imate još dovoljno vremena za najesti se svakojakih kreacija u centru Zagreba pa vam za kraj predstavljamo jednu nama jako dragu pizzeriju koju smo na njihovoj stalnoj lokaciji posjetili još kad su friško otvorili, prije otprilike godinu dana (više o tome ovdje), i baš nam je drago da su sudjelovali na ovom hit festivalu.

Opisali su nam kako doći do savršene pizze, a na festivalu nude drukčiji tip od napoletane kakvu imaju u lokalu - ovdje je to pizza iz pleha na foru onih kakve su nam nekad pekle bake, samo u ovom slučaju s poboljšanom recepturom.

Savjeti gospođe Fogg

Koja je tajna dobre pizze, otkrila nam je ekipa iz Mrs. Fogg, čije pizze na ovogodišnjem izdanju festivala odlikuje hrskavo tijesto koje fermentira minimalno 5 dana.

"Prilikom izrade domaće pizze potrebno je obratiti pažnju na temperaturu pečenja, prijenos topline, adekvatan razvoj mikrokulture te vrijeme tempiranja. Treba imati na umu da ako se miješa više vrsta brašna, barem jedna trećina mora biti obično bijelo, pšenično brašno jer je ono najzaslužnije za razvijanje glutena i za dobro dizanje tijesta, a u suradnji s kvascem i za mjehuriće", govore.

Također, njihov bitan savjet je: "Pustite mašti na volju i igrajte se sastojcima jer nikada ne znate u koji vas novi svijet okusa ona može odvesti." A ako trenutno nemate inspiracije, možda najbolje da odete do njihove kućice i potražite je. Ondje možete probati Margheritu za 3.90 eura, Peperoni za 4.70 eura i Slanina Friarielli pizzu za 5.70 eura.

Veselimo se idućem izdanju Pizza Festivala, a sad i mi idemo pojesti još par pizza za kraj.

Pročitajte više