Deset najboljih ribljih restorana Istre i Kvarnera za prvu polovicu 2024.

Foto: Instagram

Raskoš je riječ koja najtočnije definira izbor rakova i ribe na sjevernom Jadranu, osobito uoči početka ljeta. U travnju i svibnju možemo uživati u izobilju skoro svega što pliva, puže morskim dnom ili se uzgaja u kvarnerskim i istarskim vodama. Za tri dana završava i proljetni lovostaj srdela i inćuna.

Ovo je doba godine definitivno najbolje za uživanje u jadranskim ribama i rakovima. Kad počne puna sezona, mnogi restorani prelaze na uvoznu ili na smrznutu bijelu ribu. Sada, međutim, možete biti gotovo sigurni da ćete u boljim restoranima dobiti pravu divlju, netom ulovljenu ribu i žive kvarnerske i podvelebitske škampe. Evo stoga liste deset najboljih ribljih restorana u Istri i na Kvarneru. Na listi nema izvrsnog lovranskog gastronomskog bistroa Ganeum jer je značajno proširio svoj stilski repertoar: ove smo zime kod chefova Benzije i Obrola ručali fenomenalnu carbonaru i odlični vitello tonnato.

1. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum restoran je s najvećim izborom svježe ribe i rakova na Kvarneru, a uz nekoliko kornatskih restorana i u cijeloj Hrvatskoj. Plavi podrum sasvim je sigurno nacionalna metropola škampa. Ondje se baš nikad ne prikriva okus i tekstura glavnih sastojaka, prezentacije su lijepe, a izbor maslinovih ulja među najreprezentativnijima u Hrvatskoj. Vinska karta je, naravno, uzorna i široka. Čitatelje možda treba podsjetiti da je vlasnica Daniela Kramarić višestruka hrvatska sommelierska šampionka. Gospođa Kramarić svojedobno je vrlo dobro prolazila na međunarodnim sommelierskim prvenstvima.

2. Marina, Novigrad

Marina je ultimativni riblji restoran. Ondje ne možete jesti ništa osim posve svježih riba, rakova i školjki. Meso ne dolazi u obzir. Chefica Marina Gaši u zadnjih nekoliko godina kuha ne samo maštovito i strastveno nego i tehnički besprijekorno. Marina je vjerojatno najbolji restoran autorske riblje kuhinje u Hrvatskoj. Vinska karta prilično je dobra, s neobično prijateljskim cijenama ozbiljnih, ambicioznijih vina.

3. Damir & Ornella, Novigrad

Omiljeni restoran Joška Gravnera, najvažnijeg prirodnog vinara ovog djela svijeta, i poslije dvadeset godina fascinira plemenitim i kirurški preciznim tretmanom sirove ribe. Damir & Ornella se, naravno, mijenja, pa smo prošlog proljeća uživali i u detaljima koji su prije dvadesetak godina bili nezamislivi, poput juliennea od sirovih lignji s pravim kavijarom. Damir & Ornella lani još nije imao formalnu, napisanu vinsku listu, što je, nažalost, neprofesionalno jer gost mora znati koliko će platiti vino prije nego što naruči pojedinu butelju.

4. Zijavica, Mošćenička Draga

Chef Stiven Vunić jedan je od najpopularnijih kvarnerskih kuhara. Zijavica je prije osam ili devet godina bila mali bistro na plaži, sa šest ili sedam isključivo ribljih jela. Taj je mali bistro do danas prerastao u značajnu instituciju kvarnerske gastronomije, s ponešto maštovito korištenih elemenata fine dininga i s prvorazrednom svježom ribom i škampima.

5. Johnson, Mošćenička Draga

Johnson je oduvijek bio favorit pokojnog chefa Andreja Barbierija, čovjeka koji se zaista razumio u restorane i u ribu. Johnsonov naizgled neintervencionistički pristup kuhanju osobito dobro funkcionira kod škampa i manje plave ribe. Ondje smo, primjerice, u vrijeme pandemije jeli toliko ukusne male skuše tek dotaknute parom da ih i danas pamtimo. Vinska lista nije senzacionalna, ali je korektna.

6. Batelina, Banjole

Batelina je, podsjetimo mlađe čitatelje i restoranske goste, svojedobno bila najavangardniji restoran u Hrvatskoj. Današnja je Batelina klasična riblja konoba sa zbilja prvorazrednim izborom plave i bijele ribe, odličnim škampima, zanimljivim predjelima i finom tjesteninom s raznim morskim delikatesama. Zanimljivo je da je izbor vina nešto ambiciozniji nego u Batelininim slavnim danima. Batelina je i dalje gotovo stalno puna, tako da su rezervacije obavezne.

7. Viking, Limski kanal

Viking je jedan od onih restorana koji goste impresioniraju selekcijom oborite ribe i rakova. Ondje redovito jedemo dulje od dvadeset godina i gotovo uvijek smo ondje vidjeli nekoliko živih hlapova i jastoga, puno živih škampa i uzoran izbor bijele ribe. Budući da se nalazi odmah pokraj uzgajališta kamenica, Viking, prirodno, drži najsvježije i najdeblje kamenice na sjevernom Jadranu. U lipnju ove godine slavi šezdeseti rođendan.

8. Rivica, Njivice

Rivica, pak, u lipnju ove godine slavi 90. godišnjicu bavljenja ugostiteljstvom obitelji Lesica. Dražen Lesica, sadašnji vlasnik najboljeg krčkog restorana, iznimno pazi na svježinu ribe i rakova. Njegove recepture nisu sasvim jednostavne, ali nikad ne pokrivaju glavne okuse i teksture raznolikih divota koje se pripremaju u Rivičinoj kuhinji. Veliki akvarij s hlapovima dodatna je Rivičina atrakcija. Osim što kod njih možete naručiti cijelog hlapa koji je još maločas plivao, Rivica priprema i izvrstan klasični rižoto s puno hlapova mesa.

9. Čok, Novigrad

Čok je postao masovno popularan zahvaljujući brancinu na pari, potpisnom jelu koje teksturom podsjeća na čuvene kantonske ribe na pari. No, redovito drži i velike rakove, školjke i divlju oboritu ribu. Čokovi su glavni argumenti jednostavnost i vrhunski sastojci. Vinska lista je kratka, ali uvijek sadrži barem tri ili četiri istarska vina koja spadaju među najbolje što istarska vinska scena može ponuditi.

10. Trošt, Vrsar

Trošt je anakrono uređen restoran čije se blagovaonice doimaju kao da su došle iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Hrana je, međutim, odlična. Tijekom prošlog posjeta u Troštu smo ručali izvrsne rakovice i još bolje trilje do kamena, a vitrina s ribama bila je puna velikih kovača, orada i nešto manjih listova. Trošt je jedan od najpopularnijih istarskih restorana, pa su rezervacije obvezne, osobito vikendima.

Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.