Franko's krenuo s gostovanjima inozemnih pizzaiola, bili smo na prvoj večeri

Foto: Index

KAKO smo već pisali, Franko's, jedina hrvatska pizzeria na listi 50 Top Pizza, predstavio je novost, a to su gostovanja inozemnih pizzaiola. Seriju gostovanja pokrenuli su, kako kažu, u želji da Zagrebu i Hrvatskoj predstave nešto novo iz svijeta pizze.

Prva Franko'sova gošća bila je Suzana Doroški, rođena Vojvođanka koja živi i radi u Ljubljani, a pizze priprema već 15 godina. Članica je udruge APG i licencirana instruktorica talijanske Accademia Pizzaioli za Sloveniju i Hrvatsku. Zagrebačkoj je publici večeras predstavila nekoliko pizza od Afreddo tijesta.

Suzana je pizze pekla u Franko'sovoj peći uz podršku njihova dva pizzaiola, Borisa Lukšića, inače člana hrvatske reprezentacije koja je osvojila prvo mjesto na Caputo Cupu 2023. u Napulju, i Marija Markušića, koji je jedna od osoba zaslužnih za tri Franko'sova plasmana u 50 Top Pizza Europe.

A što je to točno Afreddo tijesto? Suzana nam nije puno otkrila jer, ipak, ima tu puno trikova na kojima je radila godinama, no govori kako je tijesto drukčije od ostalih zamjesa za pizze po tome što je hidracija na 78 posto, a peče se na više od 450 stupnjeva. "Bila su točno 473 stupnja kad smo provjerili", dodaje. Ono što je još razlikuje je i bula težine po 260, umjesto uobičajenih 300 grama.

Mi smo naručili bufalu koja je sastojcima vrlo jednostavna, što inače preferiramo kod pizze, i u tijestu se osjetilo koliko je prozračno.

Ono što je bitnije od same današnje večeri je to što ovakvi događaji trebaju Zagrebu - upoznavanje s novim pizzaiolima, novim vrstama tijesta, pa i novim nadjevima. Nadamo se da će ovaj Franko'sov serijal imati još puno epizoda, i veselimo se novim gostovanjima.

Pročitajte više