Gdje jesti i piti u Hrvatskoj? Lonely Planet izbacio novi vodič

Foto: Shutterstock

LONELY PLANET, australski izdavač turističkih vodiča, izbacio je novi vodič za Hrvatsku u kojemu se, osim preporuka za destinacije u Hrvatskoj, nalaze i neke gastronomske preporuke. Izdvojili su najbolja hrvatska jela, a snimili su i prigodne videe za svoj Instagram.

Među najboljim hrvatskim jelima našli su se peka, fiš paprikaš, štrukli, maneštra, brudet, buzara, fuži, crni rižot i soparnik, a za svako su jelo napisali što je i odakle dolazi. Osim toga, podijelili su Hrvatsku na sjever i jug pa od sjevernih jela izdvojili janjetinu, svinjetinu i pečenu patku uz mlince ili pečeni krumpir, a od onih južnih boškarin, pršut, lignje, hobotnicu, rižot i paški sir.

Fokus na svježim i sezonskim namirnicama

Izdvojili su i neke karakteristike zagrebačke, slavonske, istarske i dalmatinske kuhinje, a naveli su i neke gastro i vinske festivale koje posjetitelji ne bi smjeli zaobići. Na njihov su popis dospjeli Wine Day, Festival žlahtine na Krku, Dani šparoga u Lovranu, Vinski maraton u Baranji te Tuna, Sushi, Wine festival u Zadru.

"Foodie kultura ovdje raste iz dana u dan, inspirirana je slow-food pokretom koji se fokusira na lokalne, svježe i sezonske namirnice i opušteno uživanje u hrani. Proizvodnja maslinova ulja i vina je također velika stvar u Hrvatskoj", napisali su u Lonely Planet vodiču za Hrvatsku.

Što jesti i piti u Hrvatskoj?

A osim što su izdali vodič, i na Instagramu su objavili mini vodič u kojemu su napisali što se u Hrvatskoj obavezno mora vidjeti, gdje odsjesti, ali i što pojesti i popiti.

Napisali su da turisti obavezno moraju probati ćevapčiće u fast foodu Zlata Dragove na Dugom otoku, burek u pekarnici Babić kod Ploča i pečenje u Konobi Bukaleta. Od pića izdvojili su Grk Bijeli u vinariji Zure na Korčuli, craft pivo u zagrebačkom Tolkien's Houseu, kao i pića u Swanky Monkey Gardenu, također u Zagrebu.

Njihova je ekipa snimila i nekoliko prigodnih videa u kojima su posjetili nekoliko adresa u Hrvatskoj. Prvo su se uputili u jedan kafić gdje su im objasnili sve o rakiji, a zatim su posjetili konobu Dubravu u Dubrovniku, gdje je Brigita Polanda objasnila što je i kako se radi prava peka.

U sljedećim videima objasnili su i ljubav Hrvata prema pekarnicama, Lori Brnčić iz zagrebačkog kafića Filteraj objasnila je kulturu ispijanja kave u Hrvatskoj, a posjetili su i splitski restoran Artičok, gdje je vlasnik lokala Marin Radić objasnio dalmatinsku kuhinju te pripremio gregadu s modernim zaokretom.

Lonely Planet zaputio se i u Istru, i to u Vodnjan kod proizvođača maslinovih ulja Brist. U videu Lena Puhar O‘Grady iz Brista govori o maslinovom ulju, ali i o istarskoj maneštri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.