Hrvatska pizzeria proglašena 14. najboljom u Europi, razgovarali smo s vlasnikom

Foto: Privatna arhiva

KAKO SMO danas popodne već pisali, zagrebački Franko's proglašen je 14. najboljom pizzerijom u Europi, a prijenos s dodjele nagrada i proglašenja pobjednika mogli ste uživo pratiti na Index Foodu. Sada vam donosimo dojmove vlasnika i glavnog pizza majstora iz ove popularne zagrebačke pizzerije. Bili su toliko ljubazni da u svoj toj vrevi odgovore na naša pitanja, a pritom se i snime, pa slobodno bacite oko i na video snimljen danas u Madridu.

 

Za početak nas je, dakako, zanimalo kako komentiraju osvojeno 14. mjesto. Prošle je godine Franko's bio na 43. mjestu na listi, dok je 2022. godine zauzeo 45. mjesto. Godinu dana prije toga bio je na 47. mjestu pa je ovo dosta velik pomak na ljestvici.

"Jako smo zadovoljni, senzacija nam je to i još uvijek ne vjerujemo što se događa. Ali trud se isplatio, i dalje ćemo raditi i nadamo se sve boljem plasmanu svake naredne godine, to nam je cilj", kaže Fran Župić, vlasnik pizzerije i brenda Franko's.

Cijela regija dobro stoji

Upitali smo ih i što kažu na poredak u regiji, od Srbije, preko Slovenije do Sjeverne Makedonije. Podsjećamo, Matto Napoletano iz Skopja ove je godine 16. na listi, a prošle godine bio je na 25. mjestu. Slovenska pizzeria Pop's Pizza ove je godine na 30. mjestu, dok je prošle godine bila na 40.

Pizzeria Pietra iz Beograda je 32. na listi Top 50 Pizza, a 2023. je bila na 39. mjestu. Mađarska Belli di Mama, točnije iz Budimpešte, malo je pala pa je u odnosu na prošlu godinu, kad je bila 26. na listi, sada na 35. mjestu. I srpski Majstor i Margarita opet su na listi, na 37. mjestu, a prošle godine bili su 33.

>> U najboljoj hrvatskoj pizzeriji pokazali su nam kako se priprema prava napoletana

"Drago nam je da je regija, kad se sve skupa pogleda, do sada najbolja s poretkom", govori Župić pa dodaje kako je Franko'sova ekipa jako dobra sa svakim timom koji stoji iza pojedine spomenute pizzerije, a između ostalog, zahvaljujući i raznim kolaboracijama, primjerice gostovanjima.

Sigurno se sjećate da smo još prošle godine pisali o gostovanjima koje je pokrenula ova zagrebačka, ujedno i najbolja hrvatska pizzerija uzimajući u obzir Top 50 Pizza (ovdje je kratak izvještaj s prvog zagrebačkog druženja takve vrste).

Balkan - nova Italija?

Naravno, ne bi nam bilo prirodno da nismo upitali i nešto pomalo škakljivo pa nas je zanimalo što vlasnik Franko'sa misli o tome, s obzirom na to da su pizzerije iz regije ove godine sveukupno nikad bolje rangirane, postaje li Balkan nova Italija. Valja dodati i kako se regija već godinama ponosi mnogim pizzerijama koje nisu na ovoj listi, ali su iznimno popularne i nude pizze kakvih bi se teško posramili i sami Talijani.

"Govoriti za Balkan da je nova Italija je malo too much, ali u svakom slučaju - da, pokazuje se kvaliteta i trud, znamo i mi sami koliko rade i koliko se trude. Jako napreduju i česti smo gosti kod njih i mislimo da je definitivno zasluženo", kaže Župić. 

Priprema li glavni Franko'sov pizza majstor Mario Markušić novu pizzu za jelovnik povodom svog najboljeg plasmana, nije nam htio direktno otkriti, no kaže da se u Franko'su uvijek sprema nešto novo.

"Budite sigurni da vas uskoro očekuje neka novost na našem meniju", zaključuje Markušić.

Ovo je Top 10 pizzerija 2024.

Pogledajte i koje su to europske pizzerije (izvan Italije) na prvih deset mjesta liste najboljih:

10. Fratelli Figurato iz Madrida
9. La Balmesina iz Barcelone
8. Pizzeria Nea iz Amsterdama
7. IMperfetto iz Puteauxa
6. Pizza Zulu iz Furtha (Njemačka)
5. Baldoria iz Madrida
4. 50 Kalo iz Londona
3. Via Toledo iz Beča
2. Santoria Panatieri iz Barcelone
1. Napoli on the Road iz Londona

>> Zagrebački Franko's proglašen 14. najboljom pizzerijom u Europi, ovdje su detalji

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.