Imamo top recept naše čitateljice Vanje: "Predivno sočan, pun maslaca i čokolade"

Foto: Vanja Vukadinović

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo odličan recept za mramorni kuglof.

"Nešto predobro po receptu iz stare bilježnice. Mramorni kolač u koji sam dodala maline. Predivno sočan, pun maslaca i čokolade. Evo recept onako kako je zapisan, a u napomenama pišem kako sam ja radila", napisala je u objavi naša čitateljica Vanja Vukadinović, koja inače stoji iza bloga Gorski kotao, a bitno je napomenuti i da je vrsna majstorica kad je sourdough u pitanju.

Mramorni kolač s malinama

  • 125 g maslaca (izvadite iz hladnjaka par sati prije izrade kolača da sasvim omekša)
  • 3 jaja
  • 200 g šećera (ja sam stavila 180)
  • 250 g glatkog brašna
  • 6 žlica mlijeka (stavila sam 60 g)
  • pola vrećice praška za pecivo
  • korica limuna
  • 2 tablice čokolade (stavila sam 100 g otopljene čokolade za kuhanje)
  • dodatno: šaka zaleđenih malina uvaljanih u šećer u prahu

Odvojite bjelanjke te im dodajte prstohvat soli pa izradite čvrst snijeg. Omekšali maslac miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu pa dodajte žumanjke i mlijeko i dobro izradite. U prosijano brašno dodajte prašak za pecivo pa sve sjedinite sa smjesom maslaca, šećera i žumanjaka. Dodajte limunovu koricu. Ručno umiješajte snijeg.

Smjesu podijelite na dva dijela pa u jedan dodajte otopljenu čokoladu. Kolač možete peći u duguljastom kalupu ili u manjem četvrtastom. Kalup namastite i pospite lagano brašnom pa naizmjenično stavljajte tamnu i svijetlu smjesu. Na kraju dodajte i maline.

Pecite oko 60 minuta na 170 stupnjeva, a ako radite u plićem kalupu i imate tanji sloj, pripazite na duljinu pečenja jer će kolač biti brže gotov (provjerite čačkalicom).

Pročitajte više