Istarska maslinova ulja osvojila tri zlata na prestižnom ocjenjivanju u New Yorku

Foto: Instagram/Agrolaguna

NA PRESTIŽNOM svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja, New York International Olive Oil Competitionu (NYIOOC), Agrolagunina ulja osvojila su čak tri zlatne medalje, a među njima su blend Ol Istria Ekstra djevičansko, Ol Istria Selekcija i Ol Istria Picholine. 

Ol Istria ima certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, što znači da se podrijetlo maslina strogo kontrolira, a za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja koriste se samo odabrane sorte, prerađene u kratkom roku na maksimalnoj temperaturi od 27 stupnjeva i čuvane u kontroliranim uvjetima. 

>> Odlične vijesti iz New Yorka: Hrvatska maslinova ulja osvojila 35 zlatnih medalja

"Zahvaljujući izvanrednoj stručnosti naših tehnologa u berbi i preradi, uspjeli smo proizvesti ulja izvanredne kvalitete. Svi procesi, od uzgoja do plasmana na tržište, podvrgavaju se temeljitoj kontroli, a većina naših ulja nosi i oznaku zaštićene izvornosti. Priznanja potvrđuju našu strast prema stvaranju vrhunskih maslinovih ulja, postavljajući nove standarde u industriji maslinarstva, čime se iznimno ponosimo", rekla je predsjednica Uprave Agrolagune Nerina Zec za Kult Plave Kamenice.

Teška sezona iza maslinara

Ova tri osvojena zlata imaju posebnu težinu, jer je iza istarskih maslinara vrlo teška sezona, koju su obilježili loše vrijeme, ekstremne temperature, suše i smanjeni urodi. Ipak, unatoč lošoj sezoni, kompetentni maslinari uspjeli su proizvesti kvalitetno maslinovo ulje.

"Iznimno smo ponosni na brend Ol Istria i na činjenicu da se možemo istaknuti kao proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja iznimno visoke kvalitete. Ova nagrada potvrda je našeg predanog rada, strasti i posvećenosti proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja", naglasila je voditeljica Agrolagunine Uljare Iris Butković.

Ocjenjivanje u New Yorku

Na ocjenjivanje u New Yorku ove je godine iz cijeloga svijeta poslano ukupno 1244 uzorka, od čega njih 97 iz Hrvatske, a kao što smo već i pisali, u Hrvatsku je otišlo čak 35 zlatnih i 12 srebrnih medalja. Tim od 21 stručnjaka ocjenjivao je uzorke maslinova ulja, i to na slijepom kušanju, kako bi se uklonila pristranost i osigurala objektivna procjena kvalitete maslinova ulja.

Pročitajte više