Iz kuhinje izbacila pšenicu, ulje i šećer, ovako sada kuha: "Više se ne umaram"

Foto: Luna Džidić

Dolaskom ljetnih dana i vrućina sve nam je teže provoditi vrijeme u kuhinji, a baš zbog tih uvjeta važno je dobro se hraniti i konzumirati kvalitetne, sezonske namirnice pripremljene na brz i jednostavan način.

Inspiraciju za zdravu alternativu potražili smo na društvenim mrežama i naišli na profil mlade biologinje Lune Džidić, s kojom smo razgovarali o zdravim navikama, njezinom iskustvu promjene u prehrani i benefitima koje je ta promjena donijela njezinom zdravlju. Luna je s nama podijelila i svoje omiljene recepte za jedan prosječni ljetni dan, odnosno 3 zdrava i brza obroka. 

Biologija i kulinarstvo - dobitna kombinacija

Luna je 32-godišnjakinja, živi u Zagrebu, a po zanimanju je biologinja. Diplomirala je na studiju za eksperimentalnu biologiju jer su je, kako kaže, odmalena zanimale biljke, bube i gušteri. Usporedno s tim, interes je pokazivala i prema kuhanju.

"Kuhanje me zanimalo od djetinjstva i uvijek mi je bilo prirodno biti u doticaju s hranom i pripremati jela. Oduvijek me privlačilo kako određene kombinacije i načini obrade pojedinih sastojaka dovode do zanimljivih i ukusnih rezultata", kaže.

Luna je nakon fakulteta stekla i profesionalno iskustvo rada u plant-based restoranima, čak dva u Hrvatskoj i jednom u Norveškoj. Objasnila je kako se isprepliću biologija i kulinarstvo:

"Sve što sam radila u kulinarstvu kroz zadnjih desetak godina smatram spojem botanike i gastronomije. U pripremi jela i kreiranju recepata koristim različite biljne sastojke na način da iskoristim njihov puni potencijal u smislu okusa, boje, teksture i nutritivne vrijednosti. Neke od klasičnih kulinarskih praksi koje mi nemaju smisla zamijenila sam vlastitim metodama koje temeljim na znanju o biljkama - najvažnijem dijelu moje struke. Imala sam priliku raditi kao plant-based chef u nekoliko restorana i razvijati menije s vlastitim receptima, a poslove sam dobila upravo zbog moje struke."

Nakon stručno dobivenog znanja i iskustava u kulinarstvu, prije nekoliko godina odlučila je pokrenuti vlastiti posao i sada se bavi kreiranjem zdravih recepata od biljnih namirnica, edukacijom o upotrebi biljaka u kulinarstvu i fotografiranjem hrane, a ima i svoj brend ručno rađene keramike, za koju, kako kaže, koristi materijale koje sama skuplja u prirodi. 

Promjenom prehrane do kvalitete zdravlja i života

Pitali smo Lunu kako se hranila ranije, što je točno promijenila i koje benefite danas osjeća.

"Prije sam se hranila slično kao i većina populacije na ovim prostorima. Nisam nikada jela u fast-food restoranima, ali sam koristila prerađenu hranu i sastojke kao što su pšenica, ulje i šećer na dnevnoj bazi. Prije deset godina odlučila sam iz prehrane izbaciti sve navedeno", govori pa dodaje:

Promjenu sam napravila doslovno preko noći i iz stana izbacila sav šećer, brašno, prerađenu hranu, rafinirano ulje. Bilo što zapakirano i s popisom sastojaka više nije bilo dio moje prehrane, a sastojke sam kupovala od lokalnih OPG-ova, na tržnici i u rinfuzi. Kroz deset godina mi se prehrana mijenjala, naravno, ali ono što je ostalo isto je da koristim samo prirodne, cjelovite sastojke, ne jedem šećer i brašno te kupujem lokalno i sezonski."

"Cjelovita prehrana donijela mi je mnogo zdravstvenih benefita - imam više energije tijekom dana, lako se fokusiram i brzo obavljam zadatke, ne umaram se, a riješila sam se i mnogih dugogodišnjih zdravstvenih poteškoća kao što su alergije, za koje nisam ni znala da se mogu izliječiti jer sam ih imala pola života. Kvaliteta života i zdravlja koju imam mi je svakodnevna potvrda o važnosti prehrane. Kvalitetna prehrana omogućuje mi da postignem svoje ciljeve i istovremeno uživam u svakom trenutku života", rekla je.

Što jede svakodnevno?

Pričala nam je i o tome kakva joj je svakodnevna prehrana i kako obično započinje dan. 

"Svakodnevna prehrana mi je dosta jednostavna i sastoji se od cjelovitih, prirodnih namirnica koje su dobre za zdravlje, kako bih bila sigurna da ću imati konstantnu energiju kroz dan. To mi je važno jer je posao koji radim dosta dinamičan. Dan započinjem čašom vode. Obično jedem dva obroka u danu - jedan blizu podneva i drugi predvečer. Omiljene namirnice su mi tamnozeleno lisnato povrće, tofu, kvinoja, riža, jaja, riba, bobičasto voće i orašasti plodovi. Moji obroci su najčešće neka kombinacija navedenih namirnica i/ili različitih svježih sastojaka koji su dostupni u sezoni", kaže Luna. 

Svi recepti su na blogu i društvenim mrežama

Inače, Luna je oformila svoju zajednicu pratitelja i na svom Instagram profilu pod nazivom sunberryjam dijeli sve svoje zdrave recepte, ali i botaničke savjete i prezentiranje biljaka koje preporučuje korisititi u prehrani, a o kojima se ne zna mnogo. 

Pitali smo je kada je započela s blogom i Instagramom i može li se sjetiti prvog objavljenog recepta.

"Instragram profil Sunberry Jam otvorila sam prije otprilike pet godina, no recepte na blogu sam počela pisati mnogo ranije, 2015. godine. Prvi recepti koje sam napisala bili su za sirova jela od biljnih sastojaka - povrća, orašastih plodova, voća, i slastice na bazi cjelovitih sastojaka. Ne sjećam se točno koje je bilo prvo jelo, ali vrlo moguće da su bile neke sirove kuglice od badema, datulja i rogača kao zdravija alternativa klasičnim desertima", priča.

"Tada sam bila na sirovoj biljnoj prehrani, za koju u to vrijeme nije bilo dostupno mnogo informacija ni recepata. Zato sam i pokrenula blog - da prezentiram ljudima cjelovitu biljnu prehranu, podijelim neke teže dostupne informacije i prenesem vlastito iskustvo. Instagram sam otvorila tek kasnije, na nagovor prijatelja, ali i dan danas najviše volim format pisanja detaljnih recepata na blogu i to mi je glavni fokus", dodaje. 

Moraju li zdravi deserti biti skuplji?

Osim glavnih jela i snackova, Luna rado priprema i zdrave deserte jer, kako kaže, opcija je bezbroj. Spomenuli smo i čestu temu kada se govori o pripremi zdravih deserata, a to je cijena namirnica i mora li ona nužno biti veća od cijene namirnica za pripremu standardnih slastica. 

"Ovisi o kakvim se desertima radi. Sirove torte kojima su glavni sastojci indijski oraščići i bademi će biti skuplje za izradu u odnosu na mnoge klasične torte kojima su baza brašno i šećer. Ali postoji mnogo zdravih deserata koji se baziraju na nešto jeftinijim namirnicama, kao što su zobene pahuljice, datulje, grožđice, orasi… Takvi deserti nisu toliko skupi za izradu, a velika prednost im je to što nije potrebna velika količina za najesti se i što ne razvijaju osjećaj da želimo još", objašnjava i dodaje:

"Tako da, sve u svemu, rekla bih da se više isplati pripremati zdravije deserte koji ne sadrže rafinirane sastojke, čak i ako su sastojci malo skuplji nego za klasične kolače. Također smatram da zdravlje nema cijenu i osobno bih bez razmišljanja izabrala zdraviji desert bez obzira na to što je kolač od brašna i šećera jeftiniji." 

Lunu smo zamolili da nam pripremi jelovnik za ljetni dan: recepte za zdrav i jednostavan doručak, ručak i večeru. 

Recept za doručak: Chia pudding s bobičastim voćem, breskvama i bademima
Recept za ručak: Tajlandski curry
Recept za večeru: Salata od sezonskog povrća i dodataka

Podijelila je s nama i recept za domaći sladoled od bobičastog voća, a možete ga vidjeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.