Je li Marija Antoaneta stvarno rekla "Neka jedu kolače"?

Foto: Shutterstock

NAJPOZNATIJI citat koji se pripisuje Mariji Antoaneti, francuskoj kraljici tijekom Francuske revolucije, kao i jedan od najpoznatijih citata uopće, upravo je "Neka jedu kolače". Priča govori da je to bio kraljičin odgovor kad joj je rečeno da njezini izgladnjeli podanici nemaju kruha.

A budući da je kolač skuplji od kruha, ova je anegdota primjer nesvjesnosti Marije Antoanete o uvjetima i svakodnevnom životu običnih ljudi. No je li ona ikada doista izgovorila te riječi? Vjerojatno nije.

"Neka jedu brioche"

Kao prvo, izvorna francuska fraza koju je Marija Antoaneta navodno rekla glasi "Qu'ils mangent de la brioche". Iako se to prevodi kao "Neka jedu kolače", točan prijevod bio bi "Neka jedu brioche".

Budući da je brioche kruh napravljen od jaja i maslaca, gotovo je jednako luksuzan kao kolač pa to zapravo ne mijenja poantu priče. Najvažnije je da zapravo ne postoji nikakav povijesni dokaz da je Marija Antoaneta to ikada izgovorila. Odakle je onda došao taj citat i kako su ga povezali s Marijom Antoanetom?

Priče slične ovoj postoje i u drugim dijelovima svijeta, a u jednoj sličnoj priči iz 16. stoljeća u Njemačkoj, plemkinja se pita zašto gladna sirotinja jednostavno ne jede krosem, jednu vrstu slatkog kruha. Ukratko, priče i legende o aristokratima koji su nesvjesni svojih privilegija vrlo su popularne diljem svijeta.

Citat je zapisao filozof Jean-Jacques Rousseau

Prva osoba koja je zapisala taj navodni citat Marije Antoanete bio je francuski filozof Jean-Jacques Rousseau. U VI. knjizi Ispovijesti, napisanoj oko 1767. godine, on iznosi verziju priče, pripisujući citat mladoj princezi za koju se pretpostavljalo da je bila Marija Antoaneta.

A budući da su Rousseauovi spisi inspirirali mnoge druge revolucionare, vjerovalo se da su oni uzeli taj citat, lažno ga pripisali Mariji Antoaneti i širili ga kao propagandu protiv monarhije. Međutim, suvremeni istraživači su skeptični prema takvim tvrdnjama jer nisu pronašli nikakve dokaze.

Najraniji poznati izvor koji povezuje citat s kraljicom objavljen je više od 50 godina nakon Francuske revolucije. U izdanju časopisa Les Guêpes iz 1843. godine, francuski pisac Jean-Baptiste Alphonse Karr izvijestio je da je pronašao citat u "knjizi iz 1760.", za koju je rekao da dokazuje da su glasine o Mariji Antoaneti bile lažne. 

Pročitajte više