Jedu li se koi šarani?

Foto: Shutterstock

NISHIKIGOI ribe, poznatije kao koi šarani, specifična su vrsta amurskog šarana, prepoznatljiva po svojoj bijelo-narančastoj boji. To su slatkovodne ribe koje žive u jezercima, močvarama i rijekama diljem Japana i uglavnom su dekorativne pa je logično zapitati se - mogu li se koi šarani jesti?

Malo o koi šaranima

Ove su ribe svejedi i jedu sve što se nađe u vodi, a postoji više od 200 različitih vrsta koi šarana. Najpoznatiji su oni narančasti, no dolaze u raznim bojama - od crne, bijele, žute i crvene do plave, zelene i sivo-smeđe. Koi šarani obično su veliki između 30 i 38 centimetara, a dok japanski koi obično naraste do između 55 i 66 centimetara, jumbo koi može doseći veličinu do između 86 i 91 centimetar.

Iako su izvorno iz Azije, uzgajaju se diljem svijeta, i to ponajviše u dekorativne svrhe za jezerca u dvorištima i za sportski ribolov. U japanskoj kulturi koi simbolizira hrabrost, ustrajnost, strpljenje, snagu i uspjeh, jer su ove ribe poznate po tome što lako svladavaju značajne prepreke. No u nekim azijskim zemljama koi šarani uzgajaju se kako bi ih se jelo.

@akakoimalaysia Some of our high quality japanese koi fish swimming in our facilities. Come to over koi farm to see real high quality koi in Malaysia!! 🎌🐟♥️🥰 #koi #koifish #nishikigoi #nishikigoishow #koikichi #fish #fishtok #japan #nishikigoilovers #koifishpond #malaysia ♬ original sound - Aka Koi Centre Malaysia

Jedu li ih ljudi?

Koi šarani jestivi su, no ne preporučuje se jesti ovu ribu upravo zbog njezinog okusa. Koi šarani mogu jesti bilo što, a često pojedu i nešto što ne bi trebali pa im to daje loš okus koji većina ljudi koji su probali ovu ribu uspoređuju sa smećem.

Koi uzgojeni na farmi bi u teoriji trebali imati bolji okus od koija ulovljenih u divljini jer imate kontrolu nad time što jedu, a njihova prehrana uvelike utječe na njihov okus. Tako su, primjerice, u Japanu, uvjeti za uzgoj koi šarana bolji, a ljudi se o ribama adekvatno brinu pa su samim time i ribe ukusnije.

Iako ribe općenito, pa tako i koi šarani, imaju visoku razinu omega-3 masnih kiselina, koje su izvrsne za zdravlje srca, umjesto koi šarana bolje je odabrati neke druge vrste riba, poput lososa ili brancina, koji su puno hranjiviji od koija.

@wildlifewondertv Would YOU Eat This Fish? 🐠 Koi Fish #animal #animalfacts #fact #koifish #koi #koipond #fish #fishpond #ck3koifish #fishtank #koifishvarieties #koifishvarietytypes #koicarp #koifishtank ♬ original sound - Wildlife Wonder TV

Smiju li se jesti sirovi?

Neki restorani u Tajlandu ili Bangladešu nude sushi od koi šarana, a sushi je poznat po tome što se pravi od sirove ribe. Ipak, ne preporučuje se jesti sirovog koi šarana jer se radi o slatkovodnoj ribi, a takve ribe u sebi mogu nositi parazite koji su štetni za ljude.

No ako se ipak odlučite probati koi šarana, trebao bi biti dobro termički obrađen, a može se peći na roštilju, pržiti, pohati ili kuhati na pari. A kako bi mu okus bio što bolji, uvijek je dobro dodati začine.

Zaključak? Koi šaran nije otrovan i ne predstavlja veći zdravstveni rizik od ostalih riba, ako ga se pravilno pripremi. Međutim, možda vam se neće svidjeti njegov okus, a osim toga, ova je riba vrlo skupa i teško ju je pronaći u trgovinama, pa ako vam se već jede riba, radije odaberite neku koja je hranjivija i dostupnija kod nas.

Pročitajte više