SVINJSKI lungić, poznat i kao svinjski file ili svinjska pisanica, jedan je od najnježnijih i najsočnijih komada mesa. Zbog svoje teksture i brzine pripreme, često je prvi izbor kad želimo napraviti nešto ukusno, a da ne provodimo sate u kuhinji.
Lungić je uski, duguljasti mišić koji se nalazi uz kralježnicu svinje. Budući da taj mišić gotovo uopće ne "radi", meso je izuzetno mekano i nije ga potrebno dugo kuhati ili marinirati. Upravo zato je idealan za brza jela, ali se jednako lako pretvara i u pravu deliciju - i to za čas.
Naravno, lungić možete brzinski ispeći i poslužiti ga uz bogatu salatu, što je idealna opcija za radni tjedan. No, ako pripremate nešto konkretniji ručak za obitelj ili goste - evo nama omiljenih recepata s lungićem.
Jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje, a radi se o pohanom lungiću punjenom kajmakom. Ako niste probali - isprobajte što prije, evo recepta.
Kad netko kaže da je jelo pripremljeno "na Stroganoff način", misli se na način pripreme mesa u kremastom umaku s lukom, gljivama i senfom, najčešće uz dodatak kiselog vrhnja. Iako nije uobičajeno, i lungić možete pripremiti ovako, a vjerujte nam kako će jelo brzo nestati s tanjura. Recept je ovdje.
Lungić je pravo izbor za umak na bazi senfa - senf često dodajemo u kremaste umake, a odlično se slaže s mesom. Isprobajte ovaj recept.