Kad na tržnici nađete domaći češnjak, iskoristite ga za confit

Foto: Hana Kajari/Index

ČEŠNJAK jelima daje poseban okus i mnoga jela bez njega jednostavno ne bi bila ista pa ga uvijek volimo imati u kuhinji. A osim što ga možete dodavati u gotovo svako jelo, od njega možete napraviti confit.

Viralni hit

Confit od češnjaka viralni je hit već mjesecima (ovdje možete pronaći i pisani recept), a najpoznatije jelo na svijetu s konfitiranim češnjakom je ovo za koje ste sigurno već čuli - garlic bread ili kruh s češnjakom.

Riječ je o kruhu zapečenom s pastom od pečenog češnjaka i luka ili ljutike, posipanom sirom koji se tijekom pečenja rastopi, o kojemu smo više pisali ovdje, a pisani recept za baguette s pečenim češnjakom koji možete napraviti već danas možete pronaći ovdje.

Što je točno confit?

Confit je kulinarska tehnika koja podrazumijeva dugo kuhanje bilo koje namirnice, na niskoj temperaturi, u masti, ulju ili šećernom sirupu. Ovo je jedna od metoda konzerviranja hrane, nastala kako bi se namirnice mogle sačuvati što dulje i pravi je specijalitet na jugu Francuske.

@kellyscleankitchen How to make garlic confit 🧄 Follow alonf for this 30 part series on the fundamentals of cooking #garlicconfit #cooking #cooking101 ♬ Sunday - HNNY

Češnjak se također može pripremati na ovaj način, a confit od češnjaka možete napraviti u pećnici ili na tavici, kako vam je zgodnije. Ako ga pripremate na tavi, oguljene režnjeve češnjaka potpuno prekrijte maslinovim uljem i začinite ih solju, paprom i svježim začinskim biljem prema izboru. Kuhajte na najslabijoj vatri, oko 45 minuta.

Ako se odlučite za pećnicu, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i začinsko bilje stavite u manju vatrostalnu posudu i pecite otprilike 2 sata na 120 stupnjeva, dok režnjevi češnjaka ne omekšaju i ne porumene. Confit od češnjaka čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi - u hladnjaku može stajati do 2 tjedna, a u zamrzivaču oko 3 mjeseca.

Pročitajte više