Kako ispeći najslasnije krumpire prema receptu Lidije Bastianich

Foto: FB

BOŽIĆNI RUČAK se bliži, a ako još niste odlučili što napraviti od priloga, hoće li to biti mlinci, povrće, krumpir ili sve zajedno, sada je krajnje vrijeme za odluku. Ako se, pak, odlučite za krumpir, znamo kako ga najbolje pripremiti.

Imamo recept slavne kuharice Lidije Bastianich, a radi se o pečenim krumpirima s pancetom i origanom, koji su toliko ukusni da će odmah nestati sa stola, a odličan su prilog piletini, svinjetini ili bilo kojem drugom pečenju. Evo kako ih sprema poznata kuharica i što će vam sve trebati od sastojaka.

Pečeni krumpir s pancetom i origanom

Sastojci su za šest osoba, a za početak će vam trebati šest većih krumpira, koje ćete oguliti i narezati na četvrtine po dužini. Osim toga, bit će vam potrebno oko 100 g pancete ili slanine, također narezane na manje komade, dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dvije žlice svježeg origana i jedna žličica košer soli.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dno staklene ili keramičke posude za pečenje obložite tanko narezanom pancetom ili slaninom. U velikoj zdjeli pomiješajte prethodno narezane krumpire s maslinovim uljem, nasjeckanim svježim origanom i soli. Lidia napominje da možete koristiti i sušeni origano, no svježi origano ipak je bolji u ovom slučaju.

Na pancetu ili slaninu rasporedite krumpir u jednom sloju i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 20-ak minuta, dok krumpir ne omekša, a zatim povećajte temperaturu na 230 stupnjeva. Maknite foliju i pecite dok krumpir ne poprimi zlatnu boju, a panceta ili slanina postane hrskava, još oko 10 minuta. Izvadite krumpir i pancetu na pladanj, pancetu rastrgajte na komadiće i posipajte je po krumpiru.
 

Pročitajte više