Kanađanin o ekovrtlarenju: Više mladih u poljoprivredi donijet će otporniji sustav

Foto: Jean Martin Fortier

VODEĆI svjetski ekološki poljoprivrednik, promotor market gardeninga, Kanađanin Jean-Martin Fortier u organizaciji platforme Masters of the Soil gostovao je Zagrebu te vodio radionicu na Zrno eko imanju početkom ovog mjeseca.

Način na koji uzgajamo našu hranu ima dubok utjecaj na zdravlje ljudi i okoliša, na kvalitetu života čitavih zajednica, ali i na dugoročnu sigurnost opskrbe hranom. Masovna proizvodnja hrane i tradicionalne metode intenzivnog korištenja pesticida, umjetnih gnojiva i monokultura ne samo da štete okolišu već i doprinose klimatskim promjenama. Globalna kriza zdravlja čovjeka i okoliša zahtijeva promjene dosadašnjih praksi, a na sreću postoje pojedinci koji pokazuju kako je moguće drugačije i bolje.

Jedan od njih je Kanađanin Jean-Martin Fortier, vodeći stručnjak i nagrađivani praktičar za ekološku poljoprivredu i biointenzivni uzgoj na malim imanjima, koji je 3. i 4. svibnja gostovao u Hrvatskoj i svoja znanja prenio ekološkim poljoprivrednicima te svoje metode ilustrirao na primjeru lokalnog Zrno eko imanja.

Tko je on?

Fortier već godinama usavršava upravljanje manjim poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem maksimalnog povećanja produktivnosti i profitabilnosti. Svojim radom na imanju u Kanadi, knjigama Eko-povrtar i Alati u ekološkom povrtlarstvu te popularnim edukativnim programima, koje vodi diljem svijeta, dokazuje snagu, moć i sve dobrobiti lokalne i ekološke poljoprivrede za okoliš, ali i da se od nje može dobro živjeti.

"Već više od 20 godina razvijamo i testiramo biointenzivnu metodu uzgoja na našem imanju, Les Jardins de la Grelinette, koja povećava biologiju tla i surađuje s prirodom kako bi se postigao maksimalan prinos na malim površinama. S obzirom na uspjeh imanja, odlučio sam podijeliti rezultate svih ovih godina istraživanja, testiranja i razvoja s drugima kako bih podržao širenje regenerativnih malih imanja i tako promovirao globalni prijelaz prema prehrambenim sustavima utemeljenim na prirodi i održivoj zajednici", pojasnio je Fortier.

Nadahnuće za mlade ljude koji žele drugačiju poljoprivredu

Fortier je 3. svibnja u Zagrebu u Makronovi održao večernji razgovor o budućnosti ekološke poljoprivrede s pionirom biointenzivne ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj Davidom Pejićem, direktorom Zrno eko imanja, dobitnikom nagrada za najboljeg ekološkog poljoprivrednika Europske unije te za najboljeg hrvatskog mladog ekološkog poljoprivrednika.

U Habjanovcu je Fortier 4. svibnja vodio radionicu na Zrno eko imanju za sudionike iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske i Srbije.

"Želim nadahnuti mlade da se bave poljoprivredom, jer to je jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Vjerujem da povećavanjem broja malih ekogospodarstava i njihovim udruživanjem možemo kemijsku poljoprivredu zamijeniti proizvodnjom zdrave hrane – koja ne samo da je svježa i ukusna nego i oplemenjuje ljude, povezujući ih zahvalnošću i ponosom što stvaraju nešto lijepo. Budućnost je poljoprivrede, a time i cijelog planeta, da svi budu svjesni kako je tlo živi organizam koji trebamo brižno njegovati", rekao je Fortier.

Društvena odgovornost, briga za budućnost i ekološki uzgoj hrane koji nije štetan za ljude, životinje i okoliš za Davida Pejića je oduvijek bila glavna nit vodilja poslovanja. Kružni ekosustav koji je dugogodišnjim radom i posvećenošću razvio na Zrnu poštuje svaku kariku u lancu te pozitivno utječe na zdravlje ljudi i ekosustava.

"Paradoks civilizacije je da smo hranu, kao nešto što bi nas trebalo podupirati i graditi, pretvorili u svojevrsnu ugrozu. Zato je cijeli pokret ekološkog uzgoja hrane iznimno važan za naše društvo i civilizaciju te je motivacija za ono što radim", rekao je Pejić u razgovoru s Fortierom.

Rješenje je više mladih i tisuće imanja

"Posljednjih smo se godina uvjerili kako klimatske promjene nisu šala", naglasio je David Pejić.

"Jedne godine se nosimo s ekstremnom sušom, druge godine s poplavama - prilagođavanje je zahtjevno, no primjenjujući načela biointenzivnog vrtlarstva i ekološke proizvodnje, uspijevamo iznaći rješenja i biti dovoljno fleksibilni i otporni", podijelio je iskustvo sa svog imanja.

Fortier strastveno zagovara tezu kako budućnost poljoprivrede dolazi od ljudi, a ne samo tehnologije. Od zajedničkog razumijevanja da hrana koju jedemo treba biti uzgojena s pažnjom od ljudi kojima je stalo.

Svoje gostovanje u Hrvatskoj završio je porukom: "Više lokalnih raznolikih imanja koje hrane zajednice, više mladih ljudi u poljoprivredi donijet će nam otporniji prehrambeni sustav. Tisuće i tisuće takvih imanja, koje obogaćuju tlo i prilagođavaju se svim izazovima bit će pravi čuvari hrane. To je budućnost ekološke poljoprivrede i to je odgovor na klimatske promjene."

Pročitajte više