Kava bez kofeina potencijalno bi mogla biti nesigurna za konzumaciju

Foto: Shutterstock

PIJETE kavu bez kofeina? Čini se da bi vaša kava mogla biti poslužena s dodatkom kemikalija. Naime, zrna kave bez kofeina su kao standardna zrna kave, samo što se iz njih ukloni stimulans kofeina, no način na koji se to radi pomalo je kontroverzan i predmet je brojnih rasprava. 

Kemikalije koje se koriste u tom procesu povezane su s nekoliko zdravstvenih rizika, što može biti zabrinjavajuće za one koji kavu bez kofeina piju svakodnevno. Tu se ponajprije misli na metilen klorid, kancerogeni spoj koji se često koristi u procesu dekofeinizacije.

>> Kilogram ove rijetke kave košta više od 500 dolara, bila je omiljeno piće Luja XV.

Kako izgleda metoda dekofeinizacije?

Europska metoda dekofeinizacije uobičajeni je način uklanjanja kofeina iz zrna kave prije prženja. Široko korištena (ne samo u Europi), ova metoda dekofeinizacije zabrinjava aktiviste za zaštitu okoliša i zdravlje, a evo i zašto.

Ovaj proces počinje kuhanjem zrna kave, a zatim namakanjem omekšanih zrna kave u kemikalije kao što su metilen klorid ili etil acetat, koji se također koristi u odstranjivaču laka za nokte. Ovi se spojevi vežu za kofein iz zrna, ekstrahiraju ga, a zatim se zrna isperu kako bi se uklonili kemijski ostaci. Na kraju se osuše i ispeku.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dopušta da mala količina metilen klorida ostane na zrnu kave (oko 0.001 posto), ali i taj mali postotak je trenutno predmet rasprave.

Što je metilen klorid i kako utječe na ljudski organizam?

Metilen klorid, koji se naziva i diklorometan, kemijski je spoj - to je bistra tekućina koja se, osim što uklanja kofein iz kave, također koristi u odstranjivačima boje, sredstvima za čišćenje metala i lijekovima.

Iako to možda ne zvuči kao privlačan dodatak jutarnjoj kavi, iz Američkog kemijskog društva kažu da unatoč tome što je kemikalija potencijalno kancerogena, uklanjanje kofeina iz kave ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje ako na zrnu kave ostane tek mala količina metilen klorida.

>> Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu, kod nas se 100 grama može naći za 40 eura

Ipak, metilen klorid sam po sebi može biti štetan za ljude, a dokazano je da uzrokuje oštećenja očiju, kože, jetre i srca. Izravna izloženost kemikaliji također može uzrokovati pospanost, vrtoglavicu, obamrlost, trnce u udovima i mučninu, dok jača izloženost može dovesti i do gubitka svijesti ili čak smrti.

Druge metode dekofeinizacije

U siječnju 2024. godine FDA je podnijela peticiju predlažući veliku promjenu propisa o aditivima u hrani. U peticiji se traži da se otapala, uključujući metilen klorid, benzen, etilen diklorid i trikloretilen zabrane ili ograniče u američkoj hrani i lijekovima, budući da su ti spojevi povezani s pojavom raka kod ljudi i životinja. 

Dobra vijest je i da standardna europska metoda dekofeinizacije, koja koristi metilen klorid, nije jedini način za stvaranje kave bez kofeina - CO2 proces dekofeinizacije i Swiss Water metoda dva su jednako popularna načina uklanjanja kofeina iz zrna kave bez kemikalija. 

U CO2 metodi nepržena zrna kave se pare i namaču, a zatim se u spremnik pumpa ugljični dioksid, stvarajući tako gaziranu vodu koja izvlači kofein iz zrna. Voda se zatim ispusti i zrna bez kofeina spremna su za pečenje. Proces Swiss Water je sporija metoda, u kojoj se zelena zrna kave stavljaju u vodu i tamo ostanu nekoliko sati, dok kofein ne izađe iz zrna kave.

Pročitajte više