Londonski Silo prvi je zero-waste restoran na svijetu, svako jelo pripremaju od nule

Foto: Instagram/Silo London

ZERO WASTE sve je popularniji pokret, čiji je cilj život bez stvaranja ikakvog otpada, ali i kompostiranje, ponovna upotreba ili recikliranje bilo kojeg drugog smeća koje se stvori, a najviše otpada u svakom kućanstvu dolazi upravo iz kuhinje. 

>> Koraci koji pomažu u smanjenju otpada u kuhinji

Ljuske od luka, kore od banane i drugog voća i povrća, ostaci starog kruha i ostaci jela koje nismo pojeli često nepotrebno završe u smeću, a tomu na kraj žele stati i neki restorani. Tu se posebno ističe londonski restoran Silo, otvoren 2014. godine kao prvi zero-waste restoran na svijetu.

Restoran bez kante za smeće

Poznat i kao "restoran bez kante za smeće", Silo je restoran sa zelenom Michelinovom zvjezdicom u modernoj četvrti Hackney Wick, u istočnom Londonu, i prvi je na svijetu ukinuo bacanje hrane.

A kako bi u eliminirali sav otpad iz svoje kuhinje, ekipa koja radi u ovom restoranu sve što se na njihovom jelovniku nalazi pravi od nule. Tako ovaj restoran melje vlastito brašno, pravi vlastiti maslac, valja vlastitu zob, proizvodi vlastita pića i maksimalno iskorištava baš svaku namirnicu.

Sve što se isporučuje u restoran dolazi iz održivih izvora i prenosi se u posudama za višekratnu upotrebu. A ako i ostane nešto otpada od hrane koju koriste, on se kompostira i ide u takozvani "fermentatrium". Taj se kompost na kraju koristi za izradu garuma, fermentiranog umaka i začina, koji je temelj nekih od najboljih jela ovog restorana.

Što je na meniju?

"Sve na jelovniku stvaramo od sastojaka u njihovom cijelom obliku izbjegavajući pretjeranu obradu i pretjeranu preradu hrane dok čuvamo cjelovitost sastojaka koje cijenimo", piše na njihovoj službenoj web stranici.

Svako jelo odražava kreativnost glavnog chefa restorana Silo Douglasa McMastera, a jela se mijenjaju sezonski i na jelovniku ih bude svega desetak. Često jedan sastojak koriste na različite načine i u različitim jelima pa tako, primjerice, svoj kruh Siloaf prvo poslužuju s domaćim maslacem, a zatim ga poslužuju i u desertu, u obliku sladoled-sendviča s mrvicama kruha.

Trenutno je na meniju deset jela - osim kruha s maslacem i sladoled-sendviča, u ponudi imaju melasu od povrća s kozjim sirom, Troy luk sa sipom, rajčice i ricottu s ciklom u tamari umaku, dimljeni krumpir s jalapeno masalom i vlascem, zečetinu i dim sum od kiselog tijesta s povrćem, maitake gljive u mole umaku sa sečuanskim paprom, Char Siu svinjetinu s umakom od peršina te Amazake od fermentirane riže sa sirupom od bazge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.