Luksuzna voda: Važna novost u gastronomiji ili izvlačenje love od idiota?

Foto: La Sasse

FRANCUSKI brend La Sasse svoju mineralnu vodu prodaje po gotovo 10 eura po boci, a cijena se u restoranima penje i na 18 eura, piše Times. Riječ je o mineralnoj vodi koja se puni iz izvora u blizini skijališta Megeve.

Benoît Szymanski, direktor prodaje La Sassea, priznao je da nema poseban okus ni sadržaj, ali dodao je da je iznimno čista. "To je iskustvo koje nudimo. To je kao da ste dijete koje skuplja ruke da pije iz planinskog potoka", rekao je. Dio razloga zbog kojih je ova mineralna voda znatno skuplja od konkurencije krije se i u posebnoj boci s utorima koju je napravio lokalni obrtnik.

Brend luksuzne vode relativna je novost u svijetu.

Američki brend Bling H20 dolazi u bočici od mutnog stakla ukrašenoj Swarovski kristalima. Prodaje se za oko 50 eura po boci, dok se svalbardska "polarna ledena voda" iz sjeverne Norveške prodaje po cijeni od 56 eura.

Voda je sve važnija u današnjem kulinarstvu, a gurmani tvrde da loše odabrana mineralna voda može pokvariti jelo ili vino uz koje se pije. Alexis Durand, "sommelier za vodu" koji vodi Watershop, parišku trgovinu specijaliziranu za skupe mineralne vode, rekao je da je izbor vode bitan kao i izbor vina.

"To je kao vino, postoje vode za sve ukuse. Neke mineralne vode nikako ne idu uz vina i treba ih izbjegavati, kao što gaziranu vodu morate svakako izbjegavati uz crno vino. Hereza je piti dobar Burgundy uz gaziranu vodu, ali to se događa vrlo često", rekao je.

Najskuplja mineralna voda košta 54.000 dolara po boci

Dodaje kako visokominelarizirana voda više pristaje uz crveno meso i jela s umacima, dok je manje mineralizirana voda prikladnija uz ribu i plodove mora. Priznaje, međutim, da cijena nije bitna pri odabiru mineralne vode. "Nema baš velike razlike u kvaliteti vode", rekao je za The Times.

Durand, čiji kupci uključuju hotele s pet zvjezdica, prodaje nekoliko robnih marki koje preferiraju slavne osobe, uključujući Lionela Messija, Madonnu i Toma Cruisea. Skuplje su od marki u supermarketima, ali nijedna ne košta više od nekoliko eura po boci.

Prema riječima poznavatelja, najskuplja mineralna voda na svijetu je Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani, koja je predstavljena u bocama od 24-karatnog zlata, a svaka boca košta oko 54.000 eura.

Pročitajte više