Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Buhačev merlot

Foto: Facebook/Vinarija Buhač/Mario Meštrović

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.

Merlot Buhač
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: 7-8 eura
Gdje kupiti: Vrutak, Interspar, Roto-dinamic, Mohor

VJEROJATNO najbolja vrijednost za novac crvenog vina u Hrvatskoj je Buhačev merlot. Što je još važnije, drži konstantu kvalitete. To mi je i ovih dana dokazao na kušanju naslijepo koje sam organizirao s kolegama.

Vinarija Buhač obiteljska je vinarija iz Iloka u Srijemu, djeluje od 1998. godine. Poznati su po svojim vrhunskim vinima, a spomenuti merlot njihovo je najpoznatije vino. Buhač merlot proizveden je od grožđa s vlastitih vinograda u Vrhu. Vino je bogate rubin crvene boje s intenzivnim aromama crvenog i crnog bobičastog voća, začina i vanilije. Na nepcu je sočno, s mekim taninima i dugim završetkom.

Ovo vino savršeno je uz jela od crvenog mesa, divljači, divljih gljiva, kao i uz zrele sireve.

Kako uživati u Buhač merlotu

Na prvi pogled u utočenu čašu najplemenitije tekućine, živahna rubinska boja najavljuje da će u njemu biti svježine te voćnosti u okusu i aromi, dok njegova gustoća i obojenost obećaju da će biti i sadržajnosti okusa u ustima.

Pri gutljaju, usnom šupljinom prelijevaju se meka i ugodna tekstura, okus fine voćnosti jagoda i soka borovnice. Osjećaj fine, delikatne i suhe bockavosti na jeziku, koja je proistekla od odležavanja u drvenoj bačvici također pojačava i strukturu samoga vina. Bačvica je također oplemenila vino nježnim aromama dima i vanilije. Ugodno, pitko i neopterećujuće, prelijeva se slašću iza usana te ostavlja nakon gutljaja ugodu u kombinaciji voća i nježne vanilije te dodir zelene paprike.

Servirajte u bordošku čašu. Ako ne znate vi, Google zna koja je to čaša. Ako servirate u pogrešnu burgundsku čašu, nemojte se čuditi ako aroma iščezne i kritizirati vinara. 

Servirajte na 18 do 20 stupnjeva da tanin bude sitan i ugodan na jeziku. Ako kušate na 12 ili 15 i osjetite grube tanine koji vam štipkaju oštro i suho jezik, osvijestite da sommelieri ne izmišljaju, već da ste zaključili da ne treba valjda baš sve biti kako su somellieri sugerirali.

Winely Yours ...SoM.M.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.