Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Jakob Cuvee Plava etiketa 2020.

Foto: Vina Jakob

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu prema TasteAtlasu.

Jakob Cuvee Plava etiketa 2020.
Vrijednost (za novac): 10+/10
Cijena: 9.95 eura
Gdje kupiti: Vrutak, Vintesa Zagreb, Vinita Osijek, Brza distribucija Zagreb, Lu-Ma Zagreb, Wine mine Labin, Never Green Split, Oniks Dubrovnik, Jela plus Dubrovnik

"MALA obiteljska vinarija na obroncima Medvednice započela je svoje putovanje 2006. godine, no brzo je postala mnogo više od toga. Danas je to kultno okupljalište za sve ljubitelje vina, a vina Jakob su sinonim za prestiž u svijetu ugostiteljstva", opisuju se tako iz vinarije Jakob.

Pokojni Ilija Zdravko Jakobović stvorio je sve preduvjete za izvrsna vina ove obiteljske vinarije - izuzetni slavonski položaji iznad Brodskog Stupnika (Brodsko-posavska županija), odabir sorti primjeren terroiru, besprijekorno zasađeni i održavani vinogradi (6.15 ha), školski tempirane i odrađene berbe, brz transport hlađenog grožđa do boutique vinarije u zagrebačkim Šestinama, kao i promišljena vinifikacija koju osmišljava i nadgleda stručni tim, odležavanje u probranom slavonskom i francuskom hrastu, optimalno buteljiranje te čepljenje.

Kvaliteta iznad kvantitete

Ukupno sedam hektara prostire se na brežuljcima koji se spuštaju prema Savi. Zasađene su klasične bordoške sorte - cabernet sauvigon, cabernet franc i merlot te syrah - iz doline rijeke Rone. Cijeli dan upijaju energiju sunca, okrenuti su jugoistoku, jugu i jugozapadu.

Loze upijaju potrebne hranjive tvari i minerale iz mješavine vapnenca, ilovače, gline i pijeska. Trsovi su stari prosječno petnaest godina, vinogradi se sustavno obnavljaju i šire. Kakvoća se cijeni iznad količine, rezidbom se prinos smanjuje na jedan kilogram po trsu.

Vinifikacija

Podrumom dominiraju pomno odabrane slavonske i francuske hrastove bačve, klasične barrique zapremine od 225 litara. Trećina malih bačvi svake se godine obnavlja. Nakon jednogodišnjeg odležavanja u hrastu vino se buteljira i potom "smiruje i odmara" u bocama godinu dana prije izlaska na tržište.

U podrumu je smještena i kušaonica, mali vinski klub u kojem znalci uživaju i propitkuju vrhunske vinske domete. Ugled vinarije Jakob postojano je izgrađen na jednostavnoj, beskompromisnoj premisi kako "iz podruma ne smije izaći ni jedna butelja koja ne zadovoljava najviše kriterije". Zato je procjena kako su vina Jakob ponajbolji slavonski crnjaci sve češća. Osobna mi je čast i zadovoljstvo što sam poznavao ovog čovjeka koji je bio beskompromisan u izričaju vrhunske kvalitete.

Perjanica vinarije je nagrađivani Jakob Cuvée i predstavlja spoj tri bordoške sorte - cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. Uz navedeno, proizvodi se i monosortni Jakob Syrah, Jakob Cuvée (Blue label), Jakob Rosé, kao i najprodavanije vino vinarije - pjenušavi rosé Jakob Pave.  

Iz njihovih ranijih berbi te zadnje za ovu etiketu (2020.) probiran je cabernet sauvignon zaokružen malim postotkom merlota i cabernet franca. Vino odležava šest mjeseci u slavonskom hrastu. Odlikuje ga privlačna rubinska boja koja vodi do voćnih aroma i elegantnih taninskih nota uz ugodnu maslačnost. Vino je to koje je istovremeno svježe i pitko, ali i puno.

Impresije o vinu

Žive je, bistre i poželjne rubinski crvene boje, bez sedimenata. Po fluidnosti je srednje k gustom, s brojnim sporim vinskim suzama koje svojom viskoznošću uvećavaju osjet mekoće u ustima pri pijenju. Vino ima fin, užitan i čist miris u kojem dominira crni ribizl, koji u pozadini prate arome čokolade, brusnica, malina te začina poput muškatnog oraščića i pimenta.

U ustima je uzbudljivo živahno i sočno. Potvrđuju se okusi aroma iz osjeta mirisa. Gutljaj je svjež i slastan te podsjeća na sok od ribizla i okus malina, a uz to ima putrastu mekoću na nepcu popraćenu okusom čokolade, začinima, kokosom, vanilijom te osvježenu okusom lista mente. Okus je krasan, fin, čist i lijepo uravnotežen te je srednje trajnosti u ustima.

Osjeti se i ugodan, fin, a nenametljiv utjecaj hrastove bačvice, koja je ujedno omekšala tanine. Također, nakon gutljaja se osjeća nježna slanost koja pojačava pitkost. Ovo vino ima izvrstan, koncentriran i intenzivan okus. Bit će još bolje u narednih pet godina.

S čim ga i kako piti

Ovo užitno i harmonično vino možete, a i ne morate dekantirati, na temperaturi od 16 stupnjeva će dati više voćnosti, a grijanjem i dekantiranjem će dobiti više mekoće, topline i maslaca. Bordo čaša će biti savršena, no vrlo dobro može poslužiti i veća tulipan čaša. 

Obogatit će strukturiranija jela s udjelom svježine, poput dobro pečenog beefsteaka serviranoga uz šalšu s crnim špagetima ili kotlet crne slavonske svinje sa špagetima napolitana, janjeću koljenicu u tamnom umaku sa suhim brusnicama te ragu divljeg zeca s knedlama od kruha u umaku od crnoga vina. Ako volite gljivaste i grublje arome, tada će lijepo pristajati i uz sir camembert.

Winely Yours...SoM.M.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.