Merlot je među najpoznatijim sortama na svijetu, a vole ga i u Drnišu

Foto: Mario Sucic/TZ Drniš/Unsplash

DRNIŠ će u petak, 31. svibnja, i u subotu, 1. lipnja, biti domaćin prodajno-promotivne manifestacije Taste Like Dalmatia Drniš - Festival drniškog merlota. Ulaz na festival koji Turistička zajednica Grada Drniša organizira treću godinu zaredom je besplatan.

Izlagači na ovogodišnjem festivalu su Vizzulin wine, Vinarija Skelin, Vinarija Džapo, Ško vina, Vinoplod vinarija Šibenik, Vinarija Parat, Drniški vinogradar te Zadruga Vrhunsko vukovarsko. U sklopu festivala bit će održana predavanja, radionice i degustacija najboljih domaćih i stranih merlota.

Malo o merlotu

Merlot je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih crnih vinskih sorti grožđa na svijetu. Potječe iz regije Bordeaux u Francuskoj, ali se danas uzgaja u mnogim vinorodnim područjima diljem svijeta, uključujući Italiju, SAD (posebno Kaliforniju), Australiju, Čile, pa i Hrvatsku.

Poznat je po svom bogatom i voćnom aromatskom profilu. Često sadrži note crnih trešanja, šljiva, bobičastog voća, čokolade i začina. U starijim vinima mogu se naći i zemljani tonovi, poput duhana i kože.

Vino obično ima srednje do puno tijelo, mekane tanine i nižu kiselost u usporedbi s nekim drugim crvenim sortama, kao što je to primjerice slučaj kod Cabernet Sauvignona. To ga čini vrlo pristupačnim i ugodnim za piće. Merlot često ima duboku rubin-crvenu boju koja može s vremenom prijeći u nijanse cigle, kako vino stari.

Merlot se odlično slaže s raznovrsnim jelima zbog svoje uravnoteženosti i mekih tanina. Crveno meso, posebno pečeno i grilano, perad poput patke ili piletine, jela s gljivama te ona na bazi rajčice i tvrdi sirevi poput cheddara i goude odlično će se upariti s ovim vinom.

Najbolje ga je poslužiti na temperaturi od 15 do 18°C. Preporučuje se koristiti čaše za crveno vino koje imaju široku bazu i suženi vrh kako bi se koncentrirale arome.

Uzgaja se i u Hrvatskoj

Merlot se proizvodi u Hrvatskoj i vrlo je popularan među domaćim vinogradarima i vinoljupcima. Hrvatska ima nekoliko regija koje su poznate po kvalitetnoj proizvodnji Merlota.

Istra je jedna od najvažnijih vinogradarskih regija u Hrvatskoj, a merlot se ondje uzgaja s velikim uspjehom. Istarska vina često imaju izražene voćne note, mekanu strukturu i dobre kiseline, što ovo vino proizvedeno u Istri čini vrlo pitkim i ugodnim.

U Dalmaciji, posebno u područjima poput Pelješca i oko Dubrovnika, no i u Drnišu, također je dobro tlo za ovu sortu. Klima i tlo u ovim područjima pridonose specifičnom karakteru vina, često s izraženim mediteranskim notama.

U kontinentalnim dijelovima Hrvatske, poput Slavonije i Podunavlja, također se uzgaja te su ondašnja vina često snažnija i bogatija, s punim tijelom i izraženim voćnim aromama.

Pročitajte više