Na Krku se ovaj vikend jede janjetina s ražnja, kotleti, ćevapi, presnac. Evo detalja

Foto: Crna ovca

I OVE godine od 17. do 19. svibnja, Crna ovca - festival janjetine, individualizma, sporta i kulture vraća se u Bašku.

Na glavnoj glazbenoj pozornici festivala u petak će nastupati Vojko V i osječki reperski duo Krankšvester. Drugi dan festivala obilježit će nastupi M.O.R.T.-a i Psihomodo Popa. Pored spomenutih koncerata, program uključuje i nastupe DJ-eva te wine & jazz kutak s ponudom vina krčkih vinara i glazbom kvarnerskih jazzera.

Festival nudi i raznolike kulturne programe poput predavanja Korada Korlevića, izložbe Predraga Todorovića i predstavljanja knjige Danijela Frke, Potonulo blago Jadrana. Posjetitelji će također moći prisustvovati u jedriličarskoj regati Corinthia Cup – memorijal Jure Vukasović, planinarskim i biciklističkim turama, radionicama filcanja vune, pisanja glagoljicom i natjecanju u boćanju.

Ulaz na sva događanja na festivalu je besplatan.

A što se jede?

No, istinska zvijezda ovog festivala, bez sumnje, je bašćanska janjetina. Ljubitelje ove delikatese u Baški čeka gastro užitak na svakom koraku, jer će se nuditi u raznim inovativnim i tradicionalnim oblicima, od rustikalnih gulaša i aromatičnih juha do modernih interpretacija u obliku raviola ili janjećih burgera, kažu nam organizatori.

"Naša ovca je stoljetna hraniteljica, ponos Baške i cijelog otoka, a vjerujemo da je okus bašćanske janjetine nenadmašan. Kada nas pitaju zašto je baš bašćanska janjetina najbolja, spremni smo pružiti snažne argumente. Ona ima jedinstveni okus zahvaljujući stalnom kretanju i ekstenzivnom načinu uzgoja, specifičnoj ispaši bogatoj aromatičnim biljem i posolici koja sve to začini. Sve ove posebnosti čine našu janjetinu vrhunskom delicijom, a ogroman interes za jela od janjetine na Crnoj ovci to iz godine u godinu potvrđuju", rekla nam je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Lokalni ugostitelji i ove su godine pripremili dodatnu ponudu jela od janjetine pa će posjetitelji imati priliku uživati u pečenoj janjetini s ražnja, janjećoj jetri  i janjećim kotletima na žaru. Nudit će se i kalja, žgvacet sa šurlicama, janjeći ravioli te tradicionalna slastica od mladog ovčjeg sira - presnac. Bit će tu i janjećih kobasica i ćevapčića te bruskete s janjetinom.

Pročitajte više