Na Pelješcu se ovog ljeta održavaju čak tri festivala, imamo detalje

Foto: Instagram/Visit Ston

RAZNI gastro i eno festivali ovog ljeta dolaze na Pelješac, a sve započinje Festivalom peljeških kapetana koji će se održati od 21. svibnja do 7. lipnja. Osim njega, održat će se i Festival peljeških okusa od 22. lipnja do 6. srpnja te Festival soli od 28. kolovoza do 15. rujna, a u nastavku donosimo detalje.

Festival peljeških kapetana

Krajem svibnja se u Orebiću tradicionalno održava Festival peljeških kapetana, i to u razdoblju od 21. svibnja do 7. lipnja. Festival započinje 21. svibnja dolaskom kapetana na Trg Mimbelli u Orebiću, a završava 7. lipnja koncertom klape Intrade na Trgu peliških jedara.

Za one željne dobre hrane, na Trgu Mimbelli će se 31. svibnja održati Mornarska večera, s pelješkom eno-gastro ponudom četrdesetak ugostitelja i vinara. Večera je humanitarnog karaktera, a sav prihod i ove godine prikuplja se za rad Lige protiv raka. 

U razdoblju od 21. svibnja do 7. lipnja održat će se i brojna druga događanja u sklopu ovog festivala, na kojemu će sudjelovati veliki broj ugostitelja, vinara i školjkara s čitavog Pelješca, koji će nuditi najbolje od tradicionalnih peljeških jela i vina.

Festival peljeških okusa

Nakon Festivala peljeških kapetana na red dolazi Festival peljeških okusa, koji će se održati od 22. lipnja do 6. srpnja, a koji će i ove godine nuditi najbolje s pelješkog poluotoka kada su u pitanju hrana i piće.

Detaljan program još nije objavljen, no posjetitelji će, kao i prošle godine, moći kušati poznate malostonske kamenice i ostala jela tipična za pelješko područje, kao i kušati najbolja pelješka vina. Osim toga, restorani diljem Pelješca imat će u ponudi posebne festivalske jelovnike, a posjetitelji će moći otići i na izlete na uzgajališta kamenica po festivalskim cijenama.

Festival soli

Sam kraj ljeta rezerviran je za Festival soli, koji će se održati od 28. kolovoza do 15. rujna, a u njemu će sudjelovati razni OPG-ovi, restorani i konobe, vinarije, brodari i školjkari s čitavog poluotoka.

Diljem Pelješca za vrijeme ovog festivala možete kušati lokalna jela, pelješke delicije i vina po povoljnim cijenama, a dok će vinarije pripremiti popuste, restorani će u ponudi imati dva posebno kreirana menija koji uključuju i čašu pelješkog vina.

U projektu sudjeluju sve četiri turističke zajednice s Pelješca, kao i razne udruge, uključujući Solanu Ston i Udrugu Amoreta, koja je začetnik ideje Festivala soli u Stonu. Osim gastro i eno ponude, za vrijeme festivala održat će se i razna druga događanja, od izložba i koncerata do radionica za najmlađe na temu soli. 

Pročitajte više