Najbolji pršut dolazi iz male obiteljske mesnice s otoka Krka

Foto: Shutterstock

U ZAGREBU se ove subote, 20. travnja, održava najiščekivanija manifestacija koja promovira četiri zaštićena hrvatska pršuta - krčki, istarski, drniški i dalmatinski. Dani hrvatskog pršuta ove se godine održavaju na Europskom trgu, a tamo će biti predstavljen i ovogodišnji pobjednik.

Titula najboljeg pršuta ove godine ide krčkom pršutu Vjekoslava Žužića, vlasnika mesnice marketa Žužić. Za titulu najboljeg pršuta natjecalo se još 12 proizvođača istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta, koji su poslali svoje uzorke na ocjenjivanje. Priznanje je ipak, drugi put, otišlo Žužiću, a ovaj je krčki pršut pobijedio i prije dvije godine u Splitu.

Zlatnu medalju osvojila dva dalmatinska, dva istarska i jedan drniški pršut

Zlatnu medalju na 10. Danima hrvatskog pršuta osvojili su i dalmatinski pršuti Voštane i mesna industrija braća Pivac, istarski pršuti Pisinium i Dujmović te drniški pršut Bel-Cro.

Srebro su osvojili istarski pršuti Pršutarne i stancije Buršić i Jelenić, dalmatinski pršuti Kulina Nova Sela i Smjeli te drniški pršut Drniških delicija Maran, a s brončanom medaljom mogu se pohvaliti dalmatinski pršuti Barić-Opskrba Trade i MIK Lukin.

>> Razgovarali smo sa stručnjakom za pršut, objasnio nam je zašto je dalmatinski poseban

Dodijeljena su i priznanja za poseban doprinos pršutarskoj industriji, posebno Vladi Prančiću, vlasniku pršutane Smjeli, čiji je dalmatinski pršut osvojio najviše šampionskih titula na ovom natjecanju. Priznanja su dodijeljena i Hrvatskoj gospodarskoj komori koja radi na promociji hrvatskih zaštićenih pršuta te edukaciji proizvođača.

Nagrađeni pršuti danas se prezentiraju na Europskom trgu u Zagrebu od 9 do 15 sati.

Pročitajte više