Najbolji recept za tradicionalne talijanske lazanje sa špinatom i sirom

Foto: Shutterstock

KREMASTE lazanje sa špinatom, kombinacijom bešamela (što na talijanskom znači bijeli umak) i svježeg ricotta sira klasik su talijanske kuhinje. Špinat i ricotta su uobičajena kombinacija mnogih tradicionalnih talijanskih recepata, a u lazanjama stvaraju odlično kremasto punjenje nježnog okusa.

Špinat

Ovo su lazanje od špinata, pa njegov okus želimo što više naglasiti. Najbolji okus i teksturu pružit će vam svježi špinat jer nije kašast i znatno je boljeg okusa od smrznutog špinata. Najbolja metoda za pripremu špinata je pirjanje. Počinjemo s pirjanjem malo luka i češnjaka u mješavini maslaca i maslinovog ulja. Zatim postepeno dodajemo špinat i lagano miješamo dok potpuno ne uvene.

Ako želite dosljedne i pouzdane rezultate, važno je ukloniti što više viška tekućine iz špinata. Pustite ga da se kuha sve dok dno tave prilikom miješanja ne izgleda potpuno suho. Kuhani špinat stavite u cjedilo i pritišćite ga kuhačom dok ne izvučete zadnjih par žlica tekućine. Špinat je zatim najbolje nasjeckati u blenderu pa ga pomiješati s malo smjese od sira kako biste ga stvarno ravnomjerno rasporedili.

Odabir sira

Većina kupovne ricotte nije baš najbolje kvalitete. Kako bi uštedjele novac, većina velikih robnih marki u ricottu dodaje stabilizatore koji pomažu u siru zadržati vodu. Rezultat je razvodnjen sir koji ima teksturu poput gume i nema puno sličnosti s pravom ricottom. Ako ne možete doći do kvalitetnog ricotta sira, slobodno upotrijebite kvalitetan svježi kravlji sir.

Možda zvuči čudno, ali ta se dva proizvoda rade na vrlo sličan način i nakon što se uklopi u lazanje, svježi sir ispadne prekrasno kremast. Nekima će se varijanta sa svježim sirom vjerojatno i više svidjeti.

Priprema sira

Najjednostavnije je samo umiješati jedno jaje u sir koji koristite kako bi se bolje povezao dok se peče, ali i ricotta i svježi sir će na ovaj način ispasti malo suho. Umjesto toga uzmite pola sira i zavrtite ga u blenderu s jajetom te zdravom količinom parmezana, naribanog muškatnog oraščića, papra i soli.

Zatim drugu polovicu sira pomiješajte s kuhanim i ocijeđenim špinatom. Uključivanjem sira u lazanje u dva različita oblika dobivate bogat i kremast krajnji rezultat. 

Slaganje

Dobro je započeti s tankim slojem bešamela na dnu vatrostalne posude kako bi se donji sloj lazanja imao za što zalijepiti. Položite prvi sloj tjestenine preko bešamel umaka pa slijedi tanki sloj smjese od špinata i zatim malo bešamela. I tako još otprilike 12 slojeva!

U redu je ako se vide goli dijelovi tjestenine jer će se sve slegnuti i pomaknuti dok se peče. Vrh prekrijte ribanim sirom i još jednim slojem bešamela koji će sve povezati i jelo je spremno za pećnicu.

Pečenje

Kako bi se sir lijepo otopio, prvih 15 minuta pokrijte lazanje aluminijskom folijom. Nakon toga se folija skida i lazanje se peku dok ne porumene i posmeđe u cijelosti. Kada su lazanje lijepe i zapečene, spremne su za izlazak iz pećnice. Bit ćete u iskušenju odmah krenuti jesti, ali za najbolju teksturu pustite ih da odstoje oko 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više