Najjeftiniji gableci u centru Zagreba? Vodimo vas do jednog kultnog mjesta

Foto: Ena Dragičević/Index

U DANAŠNJE doba divljanja cijena, većina ljudi želi samo jedan običan gablec koji ne košta kao dragi kamen. Postoji jedno mjesto gdje ništa ne košta više od 10 eura (ma puno smo i rekli!), a hrana je klasična domaća. Sarma s pireom, krvavice i kobasice s restanim i kiselim zeljem, špek fileki, čobanac od divljači, grah s kobasicom i kuhana vratina s kiselim kupusom jela su koja se ovdje mogu pojesti za 6, 7 ili 8 eura.

Ljeti je ponuda, dakako, malo drukčija, pa se jedu punjene paprike, variva od mahuna, faširanci, pileće meso sa žara, a petkom se tu mogu naći gulaš od hobotnice, fritto misto, lignje, pohani oslić ili pak som, pržene trilje, srdele ili molići s krumpir salatom.

Kotlić kod Draža

Riječ je o zalogajnici na Dolcu, odnosno u zatvorenom dijelu tržnice Dolac - o Kotliću kod Draža. Kultno je to mjesto koje zapravo primarno hrani one koji nas hrane, sve ljude koji prodaju povrće, voće, meso, ribu i ostale namirnice na ovoj najvećoj zagrebačkoj tržnici. Cijela ideja je da su jela domaća, da ih dnevno na izbor ima nekoliko pa su shodno tome i svježa, ali i cjenovno pristupačna.

No, kod Draža su dobrodošli svi koji su gladni, željni tradicionalne kuhinje i ne žele gablec platiti premasno. Zato smo se danas na gablec kod Draža zaputili i mi, a na meniju nas je dočekalo nekoliko jela. Jelovnik se mijenja svaki dan, a neke od stvari koje su imali ovu subotu u ponudi su sarme s pireom za 7 €, rižoto od liganja za 7.50 € te pržene lignje s krumpirićima za 9 €.

@index.hr Ovdje ništa ne košta više od 10 eura #zagreb #hrvatska #hrana #food #foodie #foryou #indexhr #dolac #foryoupage #fyp #foodlovers ♬ original sound - Index.hr

Mi smo izabrali sarmu koja je bila sočna i ukusna, baš kao bakina. Također smo probali i pržene lignje s krumpirićima i tartarom. Za naš ukus dosta masne, ali isto fine. Uz oba jela smo dobili i kruh, a osoblje je bilo simpatično te usluga vrlo brza. Iako je mjesto skriveno, ipak ćete morati pričekati koju minutu za doći na red u vrijeme ručka.

Na Fejsu provjerite što kuhaju

Inače, ovdje se ne jede cijeli dan, već je radno vrijeme prilagođeno radnom vremenu tržnice. Od ponedjeljka do petka zalogajnica radi od 8 ujutro do 3 popodne, subotom od 9 ujutro do 2 popodne, a nedjeljom su zatvoreni.

Ono što je još zanimljivo za jedno ovakvo, nimalo pomodno mjesto je i to što su vrlo aktivni na Facebooku. Svaki dan objavljuju što se nalazi na meniju, a jasno su istaknute i cijene. Jeste li ikad bili u Kotliću kod Draža? Odgovorite nam u anketi.

Pročitajte više