Najstarije pivo na svijetu dolazi iz Mezopotamije, radilo se od starih kora kruha

Foto: Shutterstock

PRVO PIVO na svijetu napravili su Sumerani, najranija poznata civilizacija koja je živjela u Mezopotamiji, na području današnjeg južnog Iraka, prije otprilike 4 do 6 tisuća godina. A danas bi njihov recept za mezopotamsko pivo mogao postati hit, jer ima niži ugljični otisak od brojnih drugih piva.

Drevni recept otkriven je ugraviran u glinenu pločicu, a napisan je kao pjesma o Ninkasi, božici piva. Pjesma otkriva da je pivo koje su pili napravljeno ne samo od uobičajenih žitarica, kvasca i vode već i od starih kora kruha.

>> Tip napravio pivo kako su ga radili Sumerani prije 4 tisuće godina

Sumerani su ovo pivo obožavali, a to dokazuje i piktograf za pivo, koji je jedan od najčešće korištenih u sumerskom pisanom jeziku. Za razliku od većine današnjih piva, za ovo se pivo koristi "pivski kruh", dvaput pečeni ječmeni kruh, a upravo je zato bolje za okoliš - jer kruh zamjenjuje žitarice.

Drevno pivo u modernom ruhu

Tisućljećima kasnije, 2016. godine, osnivači Toast Brewinga u Londonu Tristram Stuart i Louisa Ziane odlučili su oživjeti ovaj drevni recept kada su se suočili s ogromnim količinama otpada od hrane koji stvaraju tvornice i trgovine. Odlučili su napraviti pivo od bačenog kruha jer se procjenjuje da diljem svijeta čak 900 tisuća tona proizvedenog kruha svake godine završi u smeću.

Tristram Stuart, aktivist za zaštitu okoliša u neprofitnoj organizaciji Feedback, 2013. godine zapazio je razmjere ovog otpada prilikom posjeta tvornici sendviča, koja je jedan supermarket u Velikoj Britaniji opskrbljivala pakiranim sendvičima.

>> Idemo po dućanima: Kakva se hrvatska craft piva mogu kupiti po supermarketima?

"Tamo je stajao veliki spremnik koji je bio pun kriški kruha", kaže Ziane za BBC. Kada je Stuart razgovarao s tvrtkom, procijenili su da je u tom spremniku bilo čak 13 tisuća kriški kruha, a otkrili su i da se krajevi kruha, kao i kriške uz njega, obično bacaju jer nisu savršeno četvrtasti. Ubrzo nakon toga, slučajni posjet Belgiji nadahnuo je Stuarta da bačeni kruh pretvori u pivo. 

Tako je 2016. godine nastao Toast Brewing, pivo napravljeno od ostataka kruha iz raznih londonskih pekarnica, po uzoru na ono kakvo su radili Sumerani. Recept po kojemu se pravi ovo pivo zamjenjuje 25 posto žitarica koje bi se inače koristile za proizvodnju piva kruhom. 

Pivo od kruha bolje je za okoliš od klasičnog piva

Najveći problem za okoliš je upravo uzgoj žitarica - za njihov je uzgoj potrebna velika količina vode, a doprinose klimatskim promjenama kroz emisije stakleničkih plinova. Upravo zato pivo nije dobro za okoliš, a ako se žitarice zamijene starim kruhom, utjecaj piva na okoliš znatno se smanjuje.

>> Hrvatska piva osvojila medalje na natjecanju u Budimpešti

Osim toga, ako se stari kruh iskoristi za proizvodnju piva, neće završiti na otpadu, a na taj će se način spriječiti ispuštanje metana koji nastaje kada kruh ili bilo koja druga hrana trune u okruženju siromašnom kisikom. Metan je vrlo snažan plin koji ima 80 puta veći utjecaj na globalno zagrijavanje od ugljičnog dioksida.

Ipak, čini se da ćemo ipak morati malo pričekati prije nego što pivo od starog kruha postane naša svakodnevica. Trenutno jako mali broj pivovara koristi kruh kako bi napravile pivo, a kako bi pivo od starog kruha postalo raširenije, sve bi velike pivovare trebale integrirati kruh u svoje recepte. To baš i nije toliko izgledno, a ono što mi kao pojedinci možemo napraviti za okoliš je smanjiti naš otpad i stari kruh iskoristiti za neke druge stvari. Primjerice, tjesteninu.

>> Studenti napravili tjesteninu od starog kruha, oduševili i chefa Renéa Redzepija

Pročitajte više