Naučite pripremiti klasični francuski brioš kruh

Foto: Shutterstock

BRIOŠ je vrsta francuskog kruha poznatog po bogatom, blago slatkom okusu i nježnoj, pahuljastoj teksturi. Priprema se od kombinacije brašna, jaja, maslaca i kvasca, a jedinstven okus i teksturu duguje visokom sadržaju jaja i maslaca koja ga razlikuje od tradicionalnog kruha.

Može se oblikovati i koristiti na razne načine, a često se puni slanim i slatkim nadjevima. Slani nadjevi mogu uključivati sastojke kao što su goveđi file, kobasice ili guščja jetra, dok slatki nadjevi mogu uključivati svježe voće, kremu od vanilije ili razne džemove. 

Što će vam trebati

Sastojci za ovaj klasični recept uključuju brašno, svježi kvasac, mlijeko, sol, šećer u prahu, jaja, maslac i žumanjak za premazivanje.

Priprema

Prvo aktivirajte kvasac tako što ćete u zdjelu staviti žlicu brašna, žlicu šećera, malo mlakog mlijeka i svježi kvasac. Zdjelu pokrijte tanjurićem i ostavite na toplom mjestu desetak minuta.

Tijesto ćete pripremiti tako što ćete u preostalo brašno dodati sol pa mješavinu s kvascem. Umijesite tijesto pa malo pomalo dodajte maslac. U ovoj je fazi tijesto vrlo ljepljivo, ali to je normalno pa ga samo nastavite mijesiti dok ne postane elastično. Ovo će potrajati najmanje 15 minuta.

Tijesto ostavite da se diže u zdjeli, a nju prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se volumen ne udvostruči. 

Zatim ga premijesite, podijelite na 2 dijela i stavite u dobro namašćen i pobrašnjen kalup i opet ostavite da se diže između pola sata i sat i pol (ovisno o temperaturi u prostoriji). 

Pećnicu zagrijte na 180°C, a brioš premažite žumanjkom. Pecite 45 minuta, a nakon 15 minuta ga možete pokriti papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako ne bi prerano potamnio. Detaljan recept možete pronaći OVDJE. Premažite ga maslacem, pekmezom ili medom i uživajte!

Pročitajte više