Ovaj kolač se u Poljskoj priprema svakog Uskrsa, a u njega ide čak 96 žumanjaka

Foto: Shutterstock

SIGURNO ste već čuli za babku, poljski kolač koji se tamo najčešće poslužuje za Uskrs. Pravi se od bogatog tijesta, u koje idu brašno, kvasac, maslac i prilično puno žumanjaka, a u originalnom receptu stoji da u ovaj kolač ide čak 96 žumanjaka!

Da, dobro ste pročitali, u ovaj kolač, koji je nezaobilazan dio svake uskrsne košare koja se nosi u crkvu na blagoslov, ide 96 žumanjaka na kilogram brašna pa je sasvim normalno zapitati se - zašto baš tolika količina žumanjaka? Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

>> Uskrs kod mnogih ne prolazi bez ovih peciva iz 14. stoljeća, imamo recept

Puno žumanjaka za nježno i pahuljasto tijesto

"Žumanjci sadrže lecitin, koji djeluje kao prirodno sredstvo za dizanje kvasca. Dodavanje velike količine žumanjaka rezultira iznimno nježnom i pahuljastom teksturom, poput oblaka", za BBC kaže Jacek Malarski, suosnivač Lukullusa, pekare sa sjedištem u Varšavi koja prodaje babku od 96 žumanjaka. 

Zbog visokog udjela masti i svojstva emulgiranja, žumanjci čine babku dugotrajnijom bez dodavanja konzervansa i daju gotovom proizvodu lijepu zlatnožutu boju. No dobra vijest je da se u receptima za babku iz kućne radinosti ipak ne koristi toliko žumanjaka, već nešto manje.

Recept za originalnu poljsku babku

Ako želite napraviti pravu poljsku babku kakvu Poljaci prave svakog Uskrsa, na 250 g brašna, koliko će vam biti potrebno, idu "samo" 24 žumanjka. Ovdje je popis svih sastojaka koji će vam trebati:

  • 24 žumanjka
  • 300 g šećera
  • 120 ml mlakog mlijeka
  • 60 g svježeg kvasca
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g otopljenog maslaca

U veliku zdjelu ulijte vodu i kuhajte je do vrenja. Kada zavre, iznad nje stavite posudu u kojoj ćete istući žumanjke i šećer dok ne dobijete bijelu, pjenastu teksturu. Originalni recept zahtijeva pola sata miješanja pjenjačom, a ako koristite mikser, bit će dovoljno miksati otprilike 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi.

U mlako mlijeko dodajte kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna. Ostavite da se odmori otprilike 5 minuta. Ovu smjesu s preostalim brašnom i ekstraktom vanilije dodajte u žumanjke i šećer i miksajte još 10 minuta. Dodajte otopljeni maslac, miksajte još 10 minuta pa ostavite tijesto na toplom mjestu dok se ne udvostruči. 

Tijesto će biti rahlo, više nalik na tijesto za kolače nego na tijesto s kvascem. Kada se udvostruči, pažljivo ga prebacite u maslacem namazan kalup za kuglof i ostavite da odstoji na toplom dok se ne digne iz kalupa. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Babku sada stavite u vruću pećnicu i pecite je 35-40 minuta, ali dobro pripazite jer velika količina žumanjaka i šećera može uzrokovati da lako zagori. Kada čačkalica izađe čista, babka je pečena pa je izvadite da se ohladi, a po želji je možete preliti mješavinom limunovog soka i šećera u prahu ili ukrasiti kandiranom koricom naranče.

>> Ako i dalje nemate ideja kakve kolače peći za Uskrs, izdvojili smo 15 super recepata

Pročitajte više