Biste li kušali sladoled s maslinovim uljem ili pomfritom? Probajte ove čudne spojeve

Foto: Pexsels

SLADOLED je poznati desert koji okuplja obitelj i zadovoljava sve ukuse, čak i najzahtjevnijeg člana obitelji. No, osim običnog deserta, njegovu primjenu prepoznali su mnogi kuhari, pa je postao nezaobilazan dodatak raznim jelima. Čini naizgled neobične kombinacije ukusnima, a jedna od najpoznatijih kombinacija je ona sladoleda i bučinog ulja. Donosimo neobične kombinacije koje će pružiti istinsko gastronomsko iskustvo doma koje će ga pretvoriti u kreativnu slastičarnicu.

Bučino ulje dobiva se od bučinih sjemenki, a naziva se još i crno ulje. Zbog gorkastog okusa ovo ulje je sve popularniji dodatak sladoledu jer, kad se spoje gorčina i slatki okus sladoleda, dobivaju se punina i potpuno novi okus. Ovu kombinaciju već je moguće isprobati i u domaćim slastičarnicama. 

Sladoled i čips

Ova pomalo neobična kombinacija ima mnogo uživatelja. Slani čips dovoljno je umočiti u sladoled. Sladoled će rashladiti čips i slanoj strukturi dodati slatkoću te će tako začiniti iskustvo grickanja. 

Foto: Freepik/Unsplash/Pexels/Profimedia

Dobro će poslužiti za vrijeme obiteljskih druženja, primjerice uz večernji film ili popodnevno druženje. Nova gastronomska iskustva zbližavaju obitelj jer su istraživanja pokazala da upravo zajednički objedi daju osjećaj topline doma, pripadnosti i stvaraju novu povezanost.

Sladoled i slani krumpirići

Slani krumpirići već su uvriježen obrok, no kombinacija sa sladoledom unosi promjenu u more već viđenih kombinacija. Ponovno dolazi do dobrog spoja slatkog i slanog, pa se ovakva kombinacija može svidjeti čak i najzahtjevnijim nepcima u vašoj obitelji. Krumpirić jednostavno umočite u sladoled i prepustite se novom iskustvu. Na nekim blogovima o hrani korisnici su napisali da nakon ovakvog iskustva više ne žele jesti krumpiriće bez sladoleda. 

Foto: Freepik/Unsplash/Pexels/Profimedia

Sladoled s maslinovim uljem

Iako na prvu zvuči čudno, ekstra djevičansko maslinovo ulje podiže ovaj desert na potpuno novu razinu, čineći ga još kremastijim i glatkijim. Studije su pokazale da različiti okusi slanog, slatkog i ljutog zadovoljavaju apetit jednog dominantnog okusa. Suprotnost slatkog sladoleda i soli iz maslinovog ulja s njegovim začinima postao je omiljena kombinacija koju vrijedi probati. 

Foto: Freepik/Unsplash/Pexels/Profimedia

Otopljeni sladoled

Iako se sladoled smatra ledenim desertom, odnosno najbolji je kad je rashlađen, jede se i otopljen. Trebalo bi ga na 30 sekundi otopiti u mikrovalnoj pećnici, što daje potpuno novi okus, teksturu i iskustvo. U tom ćete slučaju dobiti kremasti toplo-hladni desert koji je nalik otopljenoj čokoladi, a opet, neće se izgubiti dominantne karakteristike sladoleda

Za ovaj desert dovoljno je odabrati najdraži okus sladoleda, a poneki tvrde da, ako se začini slasticom poput keksa, čokolade ili pahuljica, postaje još bolji.

Sladoled i feta sir

Feta sir, poznato je, ima izraženo slan okus, a već se koristi u salatama kako bi se zasolile. Upravo takvu funkciju ovaj sir ima i u kombinaciji sa sladoledom. Ipak, neće preuzeti sve karakteristike sladoleda jer će se dobro izbalansirati slatko i slano. Korisnici koji su isprobali ovu kombinaciju kažu da se dobije punina okusa i potpuno novo osvježenje.

Foto: Freepik/Unsplash/Pexels/Profimedia

Po ocjenama na gastronomskim blogovima, feta sir zauzima visoko mjesto među neobičnim, slatko-slanim kombinacijama sa sladoledom.

Prženi sladoled

Osim što se može otopiti, sladoled se može i pržiti. Potrebno je uzeti kuglicu omiljenog sladoleda i uvaljati ga u pahuljice. Miješa se onoliko koliko je potrebno da sladoled poprimi krutu strukturu i sjedini se s pahuljicama. Nakon miješanja sladoled s kombinacijom pahuljica baca se na kipuće ulje nekih 10 sekundi.

Ovim postupkom od običnog nastaje prženi sladoled i navodno je prava delicija i za najizazovnija nepca.

Nema pogreške

Naravno, za potpuni užitak dobro je držati se provjerene kombinacije sladoleda, kako bi okusi bili još bolji i izraženiji. Quattro sladoledi sinonim su za obiteljska druženja i okupljanja te su postali glavni sastojak gotovo svake obitelji. Ako vas interesira više i želite uploviti u slatki vremeplov namijenjen za sve sladokusce , Index je u suradnji s Ledom napravio projekt Slatke priče.

Uz ponudu od 12 različitih pakiranja i u svakom po 4 različita okusa, Quattro će spojiti sve članove obitelji i zadovoljiti svačije kriterije, odnosno svatko će pronaći nešto za sebe, pa čak i oni najposebniji koji se ne slažu s novim kombinacijama. Obiteljsko pakiranje Quattro sladoleda pružit će mogućnost da slane kombinacije probate u čak 4 različita okusa, što otvara priliku za bogatije gastronomsko iskustvo.

Foto: Promo

Neovisno o tome za koju se kombinaciju sladoleda odlučite, nema pogreške. Uz Quattro sladoled i slane kombinacije cijela će se obitelj zabaviti, a vi biste mogli ispasti pravi šef kuhinje. Iznenadite svoje ukućane i priredite im neka od ovih neobičnih gastronomskih iskustava.

Ako želite uploviti u pravi sladoledni vremeplov, posjetite projekt Slatke priče koji je kreirao Index u suradnji s Ledom.

S obzirom na to da svaka obitelj ima posebne karaktere, za one kojima se ni jedna kombinacija ne svidi, uz obične Quattro preljeve i posipe nećete pogriješiti. Njih, naravno, ne treba ni soliti ni pržiti ni mijenjati. Oni su provjerena kombinacija u kojoj će svaki član obitelji, ma koliko poseban bio, pronaći nešto za sebe.

Sadržaj donose Index i Ledo u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više