Ovo je najpoznatija talijanska baka, njezine recepte voli čak 3 milijuna ljudi

Foto: Instagram/Silvana Bini

JELA naših baka svima su nam najdraža, zato i ne čudi da su Talijani poludjeli za ovom bakom i njezinim receptima. Riječ je o baki Silvani, 83-godišnjoj food influencerici koju na Instagramu prati više od 3 milijuna ljudi.

Silvana na svom Instagramu iz dana u dan dijeli recepte za popularna jela talijanske kuhinje - od slanih jela do slastica - a na repertoaru su se našli i klasici poput špageta s vongolama, špageta carbonara, lazanja i špageta bolonjez, ali i popularni tiramisu.

Osim što je popularna na društvenim mrežama, baka Silvana prošle je godine napisala i kuharicu Le ricette di una vita (Recepti života), a također je dobila i nagradu Italian Excellence, koju dodjeljuje talijansko Ministarstvo razvoja i gospodarstva.

Carbonara prema receptu bake Silvane

Najpopularniji recept bake Silvane definitivno je onaj za špagete carbonara, koji je skupio preko dva milijuna lajkova i više od 22 tisuće komentara. Za ovo će vam jelo po receptu bake Silvane trebati sljedeći sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 žumanjka
  • 100 g slanine od sušenih svinjskih obraza (guanciale) na 100 g tjestenine
  • 100 g pecorina na 100 g tjestenine
  • 100 g parmezana 100 g tjestenine
  • špageti

Za početak, guanciale narežite na kockice pa prepecite u tavi (bez ulja). Kada slanina postane hrskava, izvadite ju na tanjur, a masnoću ostavite u tavi. Dok pečete slaninu, stavite kuhati vodu za tjesteninu, a kada zavre, tjesteninu ubacite u lonac.

Naribane sireve pomiješajte u posudi, a zatim im dodajte malo vode od tjestenine i miješajte dok ne dobijete kremu. U drugoj posudi razbijte tri jaja i tri žumanjka i umutite, a tako umućena jaja sjedinite s kremom od sira.

Kada se tjestenina skuha, ubacite je u tavicu s masnoćom od slanine, a zatim dodajte i kremu od sira i jaja i dobro promiješajte. Na kraju dodajte i hrskavi guanciale, još jednom dobro promiješajte i poslužite.

Pročitajte više