Ovo su najbolja domaća jela od mesa, jedno ćemo uskoro baš svi pripremati

Foto: Shutterstock

HRVATSKA je poznata po sjajnim mesnim jelima, a TasteAtlas složio je listu najboljih. Ova su se mesna jela zasluženo našla na prvih deset mjesta.

1. Sarma

Sarma, jedno od glavnih jela tradicionalne turske kuhinje, konzumira se i na Balkanu, u zemljama srednje Europe, južnog Kavkaza i Bliskog istoka. Postoje brojne verzije ovog jela, ali smjesa obično kombinira sastojke kao što su mljeveno meso i riža, razne začine, crvenu papriku i umak od rajčice, a nadjev se u Hrvatskoj omota listom kiselog kupusa. Sarma se kod nas često priprema zimi i za Božić, nekada kao samostalno jelo, a nekada s pire krumpirom kao prilogom.

2. Kotlovina

Kotlovina je tradicionalno hrvatsko jelo koje se priprema kuhanjem raznih vrsta mesa, kobasica i povrća u velikom, plitkom tanjuru koji se stavlja na vatru. Jelo se obično priprema na otvorenom, u dvorištima. Postoje brojni recepti za kotlovinu, ali meso se najčešće začini solju, paprom i uljem i poslužuje se uz pečeni krumpir ili svježu salatu.

3. Dalmatinska pašticada

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se sastoji od govedine koja se marinira u octu i začinima do nekoliko dana, nakon čega se pirja u crnom vinu ili prošeku sa slaninom, rajčicama, nekoliko suhih šljiva ili smokava i korjenastim povrćem. Nakon što je kuhan, umak se pasira i dodatno začini, a ovo se jelo često poslužuje na svadbama s prilogom od njoka ili domaće tjestenine. 

4. Čobanac

Čobanac je mesni gulaš podrijetlom iz Slavonije i Baranje. Jelo se tradicionalno priprema tako da se svi sastojci polagano kuhaju nekoliko sati u velikom loncu koji se stavlja na vatru. Obično se pravi od nekoliko različitih vrsta mesa, od teletine i junetine do mesa divljači, uz velike količine luka te posebnu mješavinu slatke i ljute mljevene paprike koja gulašu daje karakterističnu boju.

5. Purica s mlincima

Ovo hrvatsko jelo sastoji se od cijele pečene purice, sljubljene s autohtonim hrvatskim prilogom poznatim kao mlinci. Jelo vuče podrijetlo iz Zagorja, kamo su puricu iz Italije donijeli pavlini u 15. stoljeću. Specifični uvjeti uzgoja doveli su do stvaranja autohtone pasmine zagorskog purana koja je hvaljena zbog iznimne kvalitete mesa, a ovo se jelo najčešće jede za Božić.

6. Janjetina ispod peke

Janjetina ispod peke tradicionalni je hrvatski specijalitet koji zahtijeva pripremu mesa ispod metalne zvonaste kupole poznate kao peka. Meso se obično kombinira s krumpirom i povrćem poput luka, rajčice i mrkve, a sve se obično pokapa maslinovim uljem. Ponekad se dodaje i bijelo vino, a jelo se često začini aromatičnim biljem i začinima poput ružmarina, lovora, metvice, paprike i crnog papra. 

>> Recept: Janjetina ispod peke

7. Janjetina s ražnja

Janjetina s ražnja popularno je dalmatinsko jelo koje se priprema pečenjem cijelog janjeta na ražnju. Peče se na otvorenoj vatri dok kožica ne postane hrskava i zlatnosmeđe boje. Janjetina se prije pečenja može marinirati u ulju sa svježim začinskim biljem, no tradicionalno se začini samo morskom soli. Pečena janjetina obično se poslužuje s mladim lukom ili krumpirom te nekoliko kriški kruha.

8. Istarski ombolo i kobasice s kiselim kupusom

Ovo tradicionalno hrvatsko jelo podrijetlom iz Istre sastoji se od kriški ombola (sušenog lungića) koje su prvo marinirane u bijelom vinu začinjenom češnjakom i lovorom, a zatim se peku na žaru sa svinjskim kobasicama (po mogućnosti domaćim) i poslužuju uz kiselo zelje pirjano u vinu. Ovo jelo klasik je istarske kuhinje i možete ga pronaći u gotovo svim restoranima u Istri.

9. Šunka u kruhu

Šunka u kruhu hrvatska je delicija koja se priprema od cijele dimljene i kuhane šunke umotane u tijesto koje se obično sastoji od brašna, kvasca, mlake vode, masti i soli. Šunka se tradicionalno aromatizira lovorom, češnjakom i mljevenom paprikom, peče se u pećnici, a jelo treba ostaviti da se ohladi prije posluživanja. Šunka u kruhu najčešće se priprema za Uskrs.

>> Recept: Šunka u kruhu

10. Odojak na ražnju

Odojak na ražnju popularno je hrvatsko jelo koje se priprema pečenjem cijelog odojka na ražnju. Peče se na otvorenoj vatri između 3.5 i 5.5 sati, dok kožica ne postane hrskava, a prije pečenja odojak se tradicionalno začini samo solju. Kad se počne stvarati bijela para i prestane kapati mast, odojak je pečen, a najčešće se poslužuje uz kruh i pečeni krumpir.

Pročitajte više