Ovo su najbolje pekarnice i slastičarnice na svijetu, dvije su nam u susjedstvu

Foto: FB/Ritz Paris La Comptoir

LA LISTE, globalni vodič po restoranima, pekarama i hotelima koji pokriva 200 zemalja svijeta, objavio je listu dobitnika nagrade Pastry Awards 2024., koja se dodijelila u nekoliko kategorija, među kojima su najbolje pekarnice i slastičarnice na svijetu, kao i najbolji pastry chefovi na svijetu.

Nagradu za najkreativnijeg pastry chefa na svijetu dobio je Francuz Bastien Blanc-Tailleur, koji izrađuje raskošne slastice za klijente iz visokog društva, uključujući i nekoliko europskih kraljevskih obitelji. Najpoznatiji je po svojim luksuznim tortama, a slastičarstvom se bavi od djetinjstva.

Nagrada za najbolju slastičarnicu otišla je u Pariz

Francuzi su najpoznatiji po svojim ukusnim slasticama pa je logično i da je nagrada za najbolju slastičarnicu na svijetu otišla u parišku slastičarnicu Le Comptoir, smještenu kod hotela Ritz. Za ove je slastice zadužen slavni slastičar François Perret koji pravi sve - od klasičnih kroasana i kolača s čokoladom do sofisticiranih sendviča i madeleine kolačića punjenih malinama ili marakujom.

Ukupno pet pekarnica osvojilo je nagradu za najbolje novootvorene pekarnice na svijetu, a među njima su Mietta by Rosemary iz Melbournea, Lannan Bakery iz Edinburgha, Haut-Marais i Nèulo iz Pariza te Bonbon Café Angelo Musa iz Dubaija.

Mietta by Rosemary poznata je po svojim tortama i tartovima, Lannan Bakery najnovija je pekarnica u Edinburghu, čija vlasnica i samouka pekarica Darcie Maher ima tek 26 godina, a pred njezinom se pekarnicom od jutra stvaraju redovi.

Haut-Marais pekarnica u Parizu posvećena je talijanskom panettoneu, a pravi ga Christophe Louie, kralj talijanskog pekarstva u Parizu. Dok pastry shop Nèulo slavi okuse Provanse, Bonbon Café Angelo Musa također nudi prepoznatljiva francuska peciva, ali i sendviče i salate.

Dvije se nagrađene slastičarnice nalaze u našem susjedstvu

Nagradu Pastry Artisan & Authenticity dobile su dvije slastičarnice - slastičarnica Bernachon u Lyonu i slastičarnica Cavour 1880, koja se nalazi u našem susjedstvu, točnije u Bergamu u Italiji. Smještena u jezgri Bergamo Alta, ova je slastičarnica ujedno i kafić, a poznata je po talijanskim slasticama, kroasanima i raznim slanim jelima.

S druge strane našeg susjedstva, u Budimpešti, smjestila se slastičarnica Chez Dodo, koja je osvojila nagradu za najbolji skriveni dijamant, zajedno sa slastičarnicama Lals Pâtisserie u Pakistanu, BRIGAT' u Parizu i L’Ogre de Carrouselberg u Lilleu te pekarnicama Farine & Cacao u Montrealu i Alanya u Limi.

Slastičarnica Chez Dodo nalazi se u blizini bazilike Svetog Stjepana u Budimpešti, a iza nje stoji mlada i talentirana slastičarka Dora Szalai, koja je u Parizu svladala umjetnost izrade macaronsa, a sada ih ručno izrađuje u svojoj slastičarnici i svojim posjetiteljima nudi dašak Pariza u srcu Budimpešte.

Još je nekoliko dobitnika

Nagradu Pastry Game Changer Award osvojio je francuski slastičar Dominique Ansel, poznat i kao tvorac Cronuta, križanca kroasana i donuta, a nagradu Pastry Innovation Award osvojili su portorikanski slastičar Antonio Bachour i singapurska chefica i umjetnica Janice Wong.

Nagradu za najtalentiranije slastičare osvojili su slastičar Justin Lee iz Koreje, slastičarka Margarita Manzke iz Los Angelesa, pastry chefica Joanna Yuen iz Hong Konga, slastičarka Noelia Tomoshige iz Madrida i slastičar Aurélien Cohen iz Pariza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.