Pjesma o kolaču od rabarbare hit je na TikToku, znate li uopće o čemu je riječ?

Foto: Shutterstock

AKO BAREM malo vremena provodite na Instagramu ili TikToku, sigurno ste čuli zaraznu njemačku rap pjesmu Barbara's Rhabarberbar, koja pjeva o ženi imena Barbara i njezinom kolaču od rabarbare koji prodaje u svom Rabarbara Baru. Ovo je iznimno zbunjujuće na hrvatskom, a ako vas zanima kako zvuči u originalu, poslušajte:

Pjesma koju su u prosincu prošle godine na svom YouTubeu objavili komičar Bodo Wartke i njegov suradnik, glazbeni producent Marti Fischer, prikupila je gotovo četiri milijuna pregleda, a sada su za ovu pjesmu osmislili i koreografiju koju su naučili, čini se, baš svi na TikToku.

Što je uopće rabarbara?

Ovi su Nijemci opjevali kolač od rabarbare, no što je uopće rabarbara? Ovo povrće nije toliko rašireno kod nas, no riječ je o biljci porijeklom iz Sibira koja je popularna u raznim dijelovima Europe i Sjeverne Amerike, a u Europu ju je donio Marco Polo. 

Rabarbara je poznata po svojoj stabljici koja je ružičaste boje i koja je jestiva, a iako njezini zeleni listovi podsjećaju na blitvu, oni se ne koriste u prehrani jer su toksični, a sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan. Ova se biljka sadi u rano proljeće ili u jesen, a na tržnicama je možete nabaviti tijekom svibnja i lipnja.

@la.cuisine.de.geraldine Easy upside-down rhubarb cake ☀️ For the rhubarb pattern * 750 g rhubarb * 50 g sugar * 1 tablespoon butter * 1 tablespoons strawberry jam For the cake batter * 125 g butter * 100 g brown sugar * 2 eggs * 150 g flour * 100 g ground almonds * 6 g baking powder * 125 ml milk * 1 teaspoon Vanilla extract * Lemon zest 📌 Easy Upside-Down Rhubarb Cake Recipe on my blog. Link in bio. 🇫🇷 Gâteau facile à la rhubarbe Recette en français sur mon blog. Lien en bio. 🇩🇪 Saftiger Rhabarberkuchen (upside-down) Rezept auf Deutsch auf mein Blog. Link in Bio. #rhubarbcake #rhubarb #rhubarbe #rhabarber #rhabarberkuchen #upsidedowncake #foryoupage #fyp #fyfyfy #pourtoi #fürdich ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda

Kako se koristi u kulinarstvu?

U kulinarstvu se koriste samo njezine stabljike, koje su zbog visokog sadržaja malične i oksalatne kiseline poprilično kisele, pa se rabarbaru priprema uz velike količine šećera. Od stabljika rabarbare možete napraviti razne salate, umake i juhe, no najpopularnija je ipak kao sastojak u slasticama.

Od rabarbare mogu se napraviti ukusne torte, pite, štrudle, kolači, pekmezi ili pudinzi, a kuhanu rabarbaru može se dodati voćnim kremama, sladoledu, mousseu ili sorbetu. Može je se kombinirati i s drugim voćem, primjerice s mandarinama, pa možete napraviti ovaj slasni drobljenac s rabarbarom i mandarinama, koji možete poslužiti uz kuglicu sladoleda ili uz čašu mlijeka.

@sabrinastavenjord Rhubarb season #baketok #bakingrecipes #rhubarb #rhubarbseason #foodtok ♬ This Will Be (An Everlasting Love) - Natalie Cole

Pročitajte više