Probali smo krafne zbog kojih je u Zagrebu nastala ludnica. Najskuplje koštaju 3 eura

Foto: Hana Kajari/Index, Video: Duje Odvitović/Index

Ove godine u Zagrebu vlada apsolutna histerija za krafnama. Popularnost im je bila poprilična i prijašnjih godina, međutim ove kao da je eskaliralo. Tijekom veljače je praktički nemoguće kupiti krafnu u popularnijim pekarnicama bez da je rezervirate. Kod nekih i po tjedan ili dva unaprijed.

Mi smo ove godine odlučili testirati baš te, najrazvikanije krafne Zagreba. Odnosno, one do kojih smo mogli doći u razumnom roku. Slastičarnu Neka jedu kolače smo ove godine morali preskočiti jer je njihove krafne nadalje ionako nemoguće kupiti ili rezervirati, a nismo uspjeli doći ni do krafni u Noelu jer ih nismo rezervirali. Jbg, naša greška.

Ipak, za neke veoma popularne poput onih u Bekeraju ili Proofu 33 smo se nekako uspjeli izboriti i provjeriti vrijede li zaista toliko koliko koštaju. 

 

Ovo je naš (ovog puta najmanje) strašan sud.

Jakšić

Marelica (1.40 eura)

Krafne u pekari Jakšić imaju kultni status u Zagrebu pa smo ih uvrstili u testiranje najrazvikanijih (dostupnih) krafni u gradu. I kao i prijašnjih godina došli do istog zaključka - nije nam jasan hype. Riječ je o običnoj, klasičnoj krafni - jeli smo gore, ali probali i puno bolje. I pod time ne mislimo samo na ove moderne "fancy" krafne, već i na obične "posvuduše" s marelicom. 

Jakšić doduše zasigurno kod nekih izaziva osjećaj nostalgije ili prisjećanja na djetinjstvo, što zasigurno stvara okus kakav mi koji nemamo slične uspomene ne možemo ni osjetiti. Realno gledajući, ovo je dobra klasična krafna o kojoj objektivno ne možete reći apsolutno ništa loše, ali teško je povjerovati da biste zbog nje potegli na drugi kraj grada. 

Ocjena:

Gluten Bio

Marelica/prazna (1.80/1.50 eura)

Gluten Bio spada u posebnu kategoriju zbog specifičnih sastojaka koje koriste oni koji ne podnose gluten. Iako je u kategoriji klasičnih krafni "posvuduša", ne bi bilo fer komentirati je na isti način kao u slučaju ostalih krafni koje smo isprobali upravo zato što je u ovom slučaju veliki uspjeh ako uspiju emulirati okus.

U slučaju Gluten Bio krafne, taj posao je odrađen savršeno i bit ćemo iskreni, teško da bismo prepoznali da se radi o bezglutenskom proizvodu. Ovo je doslovno sve ono što tražite od obične krafne. No, treba spomenuti i još jedan detalj. Ne znamo radi li se o drugom receptu ili nekim drugim okolnostima, ali ovogodišnje se krafne razlikuju od onih koje smo isprobali prošle godine. Radi se o drukčijoj teksturi tijesta i složili smo se da nam je stari recept bio draži. 

U svakom slučaju, ako ste se zaželjeli krafni, a to zbog intolerancije glutena ne možete, Gluten Bio ponovo djeluje kao pravo rješenje.  

Ocjena:

Bread Club

Krafnatone/Bueno (2.50/2.90 eura)

U Bread Clubu probali smo Krafnatone i Bueno. Krafnatone je neobičan spoj krafne i panetonea (okusom) koji je zanimljiv, ali ako niste baš ekstreman fan talijanske božićne slastice, vjerojatno vas i neće baš oduševiti. Prije kušanja pitali smo se što uopće znači "okus panetonea", ali znači zaista to - punjenje ima okus kao da jedete panetone. Neobično, ali nije nešto po što bismo se vratili.

Međutim, Bueno nas je oduševio. U pekari su otkrili da im je upravo to najveći hit i razumijemo i zašto. Svakako jedna od zanimljivijih ovogodišnjih "egzotičnih" krafni.

Ocjena:

Meet Mia

Mango i kokos/Pistacio (3 eura)

Meet Mia nas je ove godine posebno zanimala jer su se neki žalili da su se njihove, inače odlične krafne pokvarile. Međutim, razveselilo nas je da mi nismo imali takvo iskustvo. Krafne su jednako odlične kao i prijašnjih godina, punjenje je fantastično, tijesto također, veoma prozračno, a i izgledom su jednako privlačne. 

Mi smo doduše naišli u trenutku kad su krafne tek stigle, kako bi bilo da smo došli nekoliko sati kasnije, ne znamo, no Meet Mia nas ni ove godine nije razočarala.

Ono što valja naglasiti je to da su ove krafne najskuplje krafne koje smo probali, ali njihova priča je ionako vrlo rubna ako govorimo o tome što spada u kategoriju običnih ili egzotičnih. U slučaju Meet Mije, radi se o nečemu što je praktički kolač za sebe - od punjenja do prezentacije. Nekima je to možda previše, ali nama se svidjelo.  A slična je situacija i sa sljedećom krafnom na našoj listi. 

Ocjena:

Kukuriku

Buča/Peanut Butter and Jelly (2.40 eura)

Kukuriku je vjerojatno najbolja nerazvikana pekara u Zagrebu trenutno. No, njihove krafne su veoma brzo postale razvikane čim su se početkom veljače pojavile na policama. I zaista nam je jasno zašto. Lagane su, tijesto je prozračno, a punjenje fantastično. Odlučili smo se za pomalo nesvakidašnji okus - buču, i ostali ugodno iznenađeni. Nismo znali što očekivati pa smo nakon kušanja ostali zbunjeni: "Jedemo li neki neobičniji pistacio, je li ovo greška?"

To vam možda najbolje približava okus krafne s bučom, ako volite pistacio - ovo ćete obožavati. Peanut Butter and Jelly nas je oduševio bogatim okusom kikirikija. Ponovo, ovog se puta nismo previše bavili klasičnom ponudom, ali ako ste u potrazi za nečim zanimljivim i kvalitetnim, svakako preporučujemo Kukuriku krafne. 

Ocjena:

Bekeraj

Marelica/Ferrero/Pistacio/Malina (2.80 eura)

Bekeraj je priča za sebe. Što se prezentacije tiče, radi se o najboljem od najboljih. Osim što sve dolazi savršeno zapakirano, i same krafne izgledaju primamljivo i nismo mogli dočekati da ih isprobamo. I nismo se razočarali. Možda nam se svi okusi nisu svidjeli podjednako, ali pronaći će se ponešto za svakog. 

Primjerice, Ferrero i malina su nas oduševili jer u oba se slučaja radi o punom pogotku. Iako je zapravo kombinacija koju smo i očekivali, Ferrero je definitivno najbolje što smo probali jer punjenje je savršeno, a krafna je savršeno ispunjena pa nećete biti razočarani jednom od onih situacija u kojoj ekipa škrtari sa sastojcima. Upravo suprotno, Bekeraj kao da se nekome dokazuje pa niti jedna od četiri krafne nije pala na ispitu popunjenosti. 

Malina je pak iznenađujuće lagana i osvježavajuća te je nešto što definitivno trebate isprobati. Marelica je zapravo jedina klasična krafna ponude, ali ni tu nisu štedjeli s punjenjem. To bi onima koji ne vole previše pekmeza možda mogao predstavljati nedostatak, ali ako ste ljubitelj raskoši - ovo je prava stvar za vas.

Jedina koja nas nije oduševila je krafna s pistacijom i tu se sve svodi na samo punjenje. Da nismo znali da je riječ o pistaciju, to bismo jako teško pogodili jer je okus obične slastičarske kreme obojene u zeleno. Djeluje previše umjetno i nije nam se svidio. Vjerojatno bismo bili manje kritični da nismo isprobali još dvije krafne s istim punjenjem, ali tri vrhunske od četiri je vrlo dobro. 

Ocjena:

Proof 33

Limun i crni papar/Šumsko voće - cheesecake/Lješnjak/Marakuja i mango (2.70/2.60 eura)

Najbolje krafne u gradu. Limun i crni papar je daleko najbolji okus koji smo probali tijekom testiranja i zaista bismo ga svakom preporučili. Riječ je o "Janjolinka krafnama" koje su Zagreb osvojile još prije nekoliko godina, a sada su u Proofu 33 dostupne kroz čitavu godinu i svejedno - morali smo ih rezervirati da bi nas čekale. Tolika je potražnja. 

Ovo su bile prve prave sourdough krafne u Zagrebu i i dalje su najbolje. I mali tip - ako dođete dovoljno rano ujutro, možda ih uspijete uhvatiti i bez rezervacije. Isto tako, dobro je da dođete na vrijeme kad su još tople jer rečeno nam je da je u tom slučaju tijesto savršeno. Iako smo malo zakasnili, tijesto nas je oduševilo pa možemo samo pretpostaviti kakvo bi bilo da smo bili točni. 

Iako su lješnjak s krokantom ostavili za kraj, krafna je bila fenomenalna i iznenađujuće diskretnog okus. Nismo osjetili onaj pomalo isforsirani okus lješnjaka na koji smo navikli... pa zapravo u bilo čemu s lješnjakom. 

Šumsko voće cheesecake i marakuja-mango kombinacije su koje su izazvale vrlo slično iskustvo, ali u oba se slučaja radi o odličnim krafnama. Sve, sve, sve preporuke.

Ocjena:

 

 

Pročitajte više