Recept za kukuruzni sourdough: "Moj savjet je da se neiskusni ne upuštaju u avanturu"

Foto: Daniela Svečnjak

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo recept za kukuruzni kruh od kiselog tijesta.

"Gospon sourdough kuružnjak. Moj savjet je da se neiskusni ne upuštaju u avanturu kuružnjaka jer za to ipak treba imati puno više iskustva. I u ovom kruhu je hidratacija 100 posto jer su korištena jaka brašna, a ona dobrano piju vodu, skupa s kukuruzom", napisala je autorica objave Daniela Svečnjak.

Kukuruzni sourdough za iskusne

  • 150 g kukuruznog brašna
  • 150 g semola brašna
  • 100 g manitoba brašna
  • 400 g vode
  • 80 g startera
  • 10 g soli

Kukuruzno brašno pofurite s 200 g kipuće vode. Dobro izmiješajte da dobijete žitku, skoro tekuću smjesu. Kada se ohladi, smjesu s kukuruznim brašnom dodajte ostatku brašna, promiješajte i dodajte ostalih 200 g (hladne) vode. Napravite autolizu od barem sat vremena.

Nakon autolize dodajte starter i radite sve kako i inače radite kad mijesite sourdough.

"Ja sam radila dvije serije stretch&folda i četiri serije coil&folda. Pustila sam ga da se diže oko 8 sati (moja kuhinja je malčice hladnija, tako da vi svoje tijesto pozorno promatrajte). Oblikovala sam ga u štrucu i pustila još sat vremena da se diže i nakon toga spremila ga na spavanac u frižider u trajanju od 8 sati. Pekla ga u tzv. dutch ovenu standardno - 25 minuta s poklopcem i 20 minuta bez poklopca", piše autorica recepta.

"Ako vam je kod pripreme autolize tijesto malo rjeđe, slobodno dodajte još malo brašna", dodaje.

>> Sve što trebate znati o izradi startera za kiselo tijesto

Pročitajte više