Šest kakija na Dolcu košta 2 eura. Što napraviti s njima?

Foto: Shutterstock

JAPANSKA jabuka kaki voće je slatkastog okusa koje podsjeća na marelicu. Izgledom kaki podsjeća na rajčicu, a kora mu je nešto tvrđa nego kod jabuke. Nedavno smo ga našli na Dolcu, gdje ćete šest kakija platiti 2 eura, pa evo što sve možete s ovim voćem.

Odakle dolazi kaki?

Kaki je voće koje je u sezoni od listopada i siječnja, a iako na Zapadu nije toliko popularan, važan je dio japanske prehrane. Kaki se uzgaja diljem Japana, najviše u prefekturi Wakayama, koja je najveći proizvođač kakija u Japanu već 41 godinu zaredom. 

Iako je podrijetlo kakija donekle nejasno, on ima dugu povijest u Japanu. Fosili kakija pronađeni su u gradu Mizukami u japanskoj prefekturi Gifu, a pretpostavlja se da su stari čak 1.7 milijuna godina. Sjemenke kakija također su pronađene u ostacima iz razdoblja Jomon i Yayoi, što sugerira da su i drevni ljudi jeli kaki. 

@fruitsncahoots PERSIMMONS — our favorite fall fruit and just like other fruits, there’s several varieties of persimmons! Here we have three kinds and they all have a slightly different taste/texture. 🍂Tropical persimmon: grown in South Florida and must be SOFT to eat or else it will be astringent. Flavor is subtle but sweet with hints of cinnamon and pumpkin. Skin is edible. 🍂Fuyu persimmon: grown in Georgia and can be eaten at any stage. We like to bite right into it, skin and all! Taste is reminiscent of a sweet, soft apple with notes of pumpkin and fall (is that a flavor? lol) 🍂Hachiya persimmon: grown in California and must be SUPER soft, squishy, and remind you of a water balloon in order to eat it. Once you’ve determined it’s fully ripe, dive right in with a spoon over a plate or bowl to catch the gooey juice. Flavor is like a really sweet pumpkin with hints of mango! 🧡Find all 3 persimmons while they’re here for the Fall season at the fruit stand every Friday-Sunday, 10am-5pm 📍10900 sw 48th st Davie, FL 33328 #persimmon #persimmons #persimmonseason #fallfruit #fallrecipes #fruit #foodie ♬ original sound - Fruits n’ Cahoots

U 16. stoljeću Portugal i druge europske zemlje počele su uvoziti hranu različitih kultura iz cijelog svijeta, pa su tako strani državljani koji su posjećivali Japan uzeli sadnice kakija, zbog čega se kaki proširio svijetom.

Kako odabrati najbolji kaki?

Kada u trgovini ili na tržnici naiđete na kaki, uvijek odaberite onaj jarke boje, koji nije previše zreo. Kora mu treba biti čvrsta i sjajna, a ne smije biti ni pretvrd, niti premekan. Također ne smije biti nikakvog razmaka između peteljke i ploda.

Kaki će sazrijeti i omekšati za oko pet dana ako se čuva na sobnoj temperaturi, pa ako želite zadržati njegovu hrskavu teksturu, morat ćete ga staviti u hladnjak, gdje ga možete čuvati do mjesec dana. Ključno je spriječiti da se peteljka osuši.

Što sve možete s kakijem?

Kaki je niskokalorično voće i izvrstan izvor prehrambenih vlakana, a vrlo je svestrana namirnica u kuhinji. Osim što ovo voće možete konzumirati svježe, bez kore (slično kao i jabuku), možete ga osušiti i jesti kao grickalicu i dodati raznim jelima, poput zobene kaše.

@kittengabby_cook Use overripe persimmons!💓To make ( for 3-4 servings)*persimmon 3 pcs*all-purpose flour 4 cups (+-) 🍅If the persimmons are not ripe enough and have too many lumps, first smash them using a food processor🥄The exact amount of flour used depends on how large your persimmons are, and how ripe they are, so add flour cup by cup.🥣Make THIN pancakes bc thin pancakes are easy and quick to be cooked.🔥Low heat.#easyrecipe #homecooking #pancakes #breakfast #breakfastideas #persimmon ♬ original sound - KittenGabby_Cook

Osim toga, od kakija možete napraviti i razne deserte poput palačinki, pita, krema, pudinga i voćnih torti, a jedan od odličnih recepata je kolač od kaki jabuka, koji možete pronaći ovdje. Uz to, od kakija možete napraviti i džem te ga mazati na kruh ili dodati u kolače.

Pročitajte više