Što jesti uz gledanje utakmica? Naša čitateljica Marija ima super prijedlog

Foto: Marija Ričko

Nogometne utakmice su u punom jeku, a kakvi god rezultati bili, na kraju je ipak važno zabaviti se, okupiti, družiti i - uz sve to nešto dobro grickati ili pojesti. Neka je hrana za ovakve prilike jednostavno nezamjenjiva, pa smo vas tako danas, nakon što smo vidjeli objavu naše čitateljice u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, odlučili podsjetiti na nekoliko recepata za kultne lepinje, langoše, languše ili, kako ih neki zovu, poderane gaće.

Super su i za dane kad nemate pristup pećnici, a baš vam je nestalo kruha. Za njihovu pripremu dovoljno je tek vrelo ulje.

Foto: Marija Ričko/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Nadopunite ih češnjakom, kiselim vrhnjem, slaninom...

Sva imena ovog jela zapravo se odnose na isto, langoši su tijesto prženo u ulju koje takvim pečenjem postaje hrskavo izvana, a meko iznutra. Iako su kod nas najpopularniji kao ulična hrana na raznim manifestacijama i festivalima, a iako svako podneblje ima neke svoje recepture, ovako pripremljeno tijesto zapravo potječe iz Mađarske.

Mađari su inače poznati po začinjenijoj i masnijoj hrani, pa tako i langošima vole dodati češnjak, kiselo vrhnje, slaninu ili ljute kobasice, a to su kombinacije koje i mi preporučamo. 

Ovaj put izdvojili smo različite recepte, pa se i vi možete poigrati isprobavanjem sastojaka. Na listi se nalaze klasični uštipci manjeg formata kao i veće, standardne lepinje, lepinje punjene šunkom, bezglutenski uštipci, a tu je i recept poznate hercegovačke konobe za zapadnohercegovačke uštipke u čijem se receptu koristi i lozovača. 

Svakako budite kreativni sa svime što vam se jede uz ove ukusne lepinje, pa čak i da ih jedete u slatkoj verziji s džemom ili medom, ne možete pogriješiti. 

Poderane gaće

Languši

Punjene lepinje

Slani uštipci

Recept za lijevane uštipke iz Zapadne Hercegovine

Bezglutenski uštipci 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.