Što su jeli kraljevi, diktatori i predsjednici? Državni jelovnici na dražbi

Foto: EPA

Što su jeli kraljevi, diktatori i predsjednici? Kolekcija francuskih državnih jelovnika, koja će u petak biti ponuđena na dražbi u Parizu, nudi jedinstven uvid u 150 godina diplomatske i gastronomske povijesti.

Među 4000 jelovnika koji će se moći kupiti najstariji je onaj s carske večere koju je 1868. priredio Napoleon III., zamrljan s nekoliko kapi vina.  Oni nude uvid u to što su jele kraljevske obitelji, državnici i diktatori od Johna F. Kennedyja i Nelsona Mandele, Sadama Husseina i Vladimira Putina, sve do raskošnog obroka u Versaillesu za britanskog kralja Karla III. prošle godine.

Opsesivno ih je skupljao chef iz Lyona Christophe Marguin koji ih je stavio na dražbu preko aukcijske kuće Millon i po procjenama vrijede od 10 do 1500 eura po komadu. Neki su otisnuti na prekrasnoj svili, a onaj korišten na državnoj večeri u čast američkog predsjednika Jimmyja Cartera sadrži originalnu litografiju slikara Marca Chagalla.

Oni ukazuju i na kompliciranu logistiku koja okružuje važne diplomatske trenutke, poput situacije s obilježavanja 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji 2014. kad je tadašnji predsjednik Francois Hollande morao juriti s jednog ručka s američkim predsjednikom Barackom Obamom na drugi s Putinom.

Obama umalo izazvao diplomatski skandal zbog sira

Nakon što je uživao u salati od plavog jastoga i brancinu na žaru, Obama je zabrljao s tajmingom i zatražio slijed od sira koji nije bio na jelovniku "što je zamalo izazvalo diplomatski incident", prema riječima Marguina. 

Ali sve je to ništa u usporedbi s obrokom za 23.000 lokalnih gradonačelnika, održanim u 1900. u vrtu Tuileries, za koji je bilo potrebno sedam kilometara stolnjaka, 125.000 tanjura, 600 kuhara, 2200 konobara, 1200 litara majoneze i 39.000 boca vina .

Francuski predsjednik je taj koji obično ima posljednju riječ o jelovniku, ali se on usklađuje s ukusima gostiju. Tijekom jednog državnog posjeta kraljici Elizabeti II ponuđena su dva izbora - s guščjom jetrom ili bez nje - zbog straha da njezin ekološki osviješten prijestolonasljednik ne bude uvrijeđen. 

Kraljica za to očito nije mnogo marila jer je odlučila da foie gras bude na jelovniku, rekao je Marguin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.