Bili smo na Zadar Street Food Festivalu, evo što smo sve probali

Foto: Mare Knežević

Uz more u kvartu Puntamika započelo je sedmo izdanje Zadar Street Food Festivala.

Kućica restorana Maguro, koja je dosad bila na svim izdanjima festivala, ovaj put ima zanimljivu selekciju od samo četiri jela, a među njima i veliku novost - sushi burger. Ovojnica mu je od sushi riže i nori algi, posut je slojem Panko mrvica i kratko pržen, a punjenje čine losos, krastavac, svježi krem sir i tobiko. Tobiko su umjetna riblja jajašca i jelu daju dodatnu hrskavost. Na vrh idu spicy majoneza i slatki teriyaki umak.

Naravno da smo ga odmah naručili i probali! Za početak, nije ga problem jesti jer je serviran prerezan na pola. Majoneze i teriyakija ima u velikim količinama i tu treba pripaziti da se ne zaprljate, ali recimo da smo svakim grizom mogli doživjeti sve slojeve. Sushi riža bila je fantastična, punjenje ukusno i bilo ga je u dovoljnoj količini, a ono što nas je najviše razveselilo je hrskavost ovog jela iznutra i izvana. Sushi burgeru je cijena 9.20 eura.

Na meniju su još gyoze, chicken bowl s pohanim mariniranim pilećim zabatkom, ali i katsu chicken koji je bio hit na dosadašnjim izdanjima festivala. To su panirani pileći file, riža i coleslaw salata s povrćem sa strane te katsu umakom od voća i povrća.

Burgeri su i dalje hit

Na drvenim bijelim kućicama na festivalu nude se razna jela, a primat i dalje imaju burgeri, većinom oni od junećeg mesa s raznim prilozima i neizbježnim krumpirićima. Nama je za oko zapela kućica restorana Fish House na kojoj se nude burgeri od tune i burgeri od - podlanice. Ili orade ili komarče ili kako je već zovu u različitim krajevima Hrvatske.

Tunu smo već jeli u burgeru i ona je, ako je svježa i uz minimalne začine te posuta s malo sezama, uvijek dobar izbor, ali ovaj put odlučili smo se ipak za podlanicu. I nismo pogriješili. U brioche pecivu su friško ispečeni file ove jadranske ribe, mozzarella, majoneza od bosiljka, carpaccio od tikvice, matovilac i prženi luk, a za prilog dobili smo pržene krumpiriće.

Ovaj burger, čija je cijena 12 eura, oduševio nas je činjenicom da riba pri pečenju nije presušena, dapače, ostala je sočna i puna okusa. Majoneza od bosiljka i tanko narezana tikvica daju mu slojeve svježine, a čak ni mozzarella nije bila višak, iako bi burger i bez nje bio odličan.

S ove kućice probali smo još i brudet od liganja koji se pokazao kao odlično toplo jelo za street food festival. U podlozi je palenta na koju idu izdašna količina lijepo reduciranog brudeta, slanutak i peršin te je sve posuto ribanim Grana Padanom. U njemu se još nalaze i masline te smo za cijenu od 12 eura pojeli zdrav i ukusan obrok.

Što se još nudi?

Na ostalim kućicama naišli smo na zanimljive ponude koje idu od veganskih burgera, preko burgera s tartufima, crnog burgera, u čije se pecivo dodaje crnilo od sipe, i burgera s kozicama, do pomfrita od batata, a jedna kućica nudi cijelu selekciju jela isključivo od piletine…

Na festivalu su i kućica Zadar Wine festivala sa zanimljivom selekcijom vina i pjenušaca, šank za koktele, craft piva i bezalkoholna pića, ali i kavu. Da ne zaboravimo, ponuda ne bi bila kompletna bez slatkog. Na festivalu se mogu naručiti palačinke, vafli, sladoled i bubble tea.

Prvi dan festivala na pozornici je nastupio Sandi Cenov i rasplesao zadarsku publiku, u nedjelju nastupa Indira Forza, u iduću subotu Petar Dragojević, a festival će nakon deset dana u nedjelju, 5. svibnja, zatvoriti The Beat Fleet.

Pročitajte više