Švicarski znanstvenici pronašli rješenje za one koji ponekad pretjeraju s alkoholom

Foto: Shutterstock

SVI ZNAMO kako alkohol utječe na nas i da s njim nije dobro pretjerivati, a za one koji ponekad popiju koju čašu više rješenje bi mogao biti jestivi gel koji su izumili švicarski znanstvenici kako bi ublažili učinak alkohola na naš organizam.

Naime, kada pijemo alkoholna pića, alkohol se iz gastrointestinalnog trakta apsorbira izravno u krvotok, a to je navelo znanstvenike s Tehničkog sveučilišta u Zürichu da istraže metode za ublažavanje tog procesa. I došli su do odlične ideje da stvore jestivi gel kuhanjem proteina sirutke nekoliko sati.

Jestivi gel od proteina sirutke 

Sirutka ili whey protein inače je poznat među sportašima kao proteinski prah, od kojeg najčešće prave shakeove za doručak, a vlakna proteina sirutke ovi su znanstvenici isprepleli s molekulama željeza i zlata. Rezultat je jestivi gel koji bi, kada bi se konzumirao, pokrenuo metabolizaciju alkohola u crijevima prije nego što bi alkohol uopće došao do krvotoka.

>> Znanstvenici došli do otkrića zašto pivo ima bolji okus kada je hladno

Kako bi testirali svoju hipotezu, znanstvenici su prvo napili miševe, a zatim ih nahranili gelom. Gel je u probavni trakt miševa trebao doći brzo, dok je alkohol još bio tamo, jer gel ne može ući u krvotok i tek tada zaustaviti alkohol - tada bi već bilo prekasno. U gastrointestinalnom traktu miševa dogodila se magija i pokazalo se da gel zaista djeluje.

Miševi u testnoj skupini pokazali su radikalno snižene razine alkohola, čak 40 do 50 posto niže od kontrolne skupine, u kojoj je jetra bila zadužena za metaboliziranje alkohola. Testna skupina također je općenito pokazala manje oštećenja u tijelu i organizmu.

Pokusi na ljudima još nisu provedeni, no tim znanstvenika prijavio je patent za gel. A ako ovaj gel i bude široko dostupan, to ne znači da trebate pretjerivati s alkoholom i oslanjati se na nešto poput ovog gela kako biste smanjili učinak alkohola na organizam. U svemu treba biti umjeren, pa tako i u alkoholu.

>> Švicarski znanstvenici pronašli način da čokoladu učine održivijom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.