TikTok opsjednut pijenjem temeljca od kostiju, nutricionist nam je otkrio vrijedi li

Foto: FB/Nenad Bratković

TEMELJAC od kostiju postao je veliki wellness trend u proteklih nekoliko godina, a mnogi ga zadnjih mjeseci po društvenim mrežama ispijaju na dnevnoj bazi (po jednu šalicu) zbog mnoštva zdravih hranjivih tvari koje se u njemu nalaze, kažu.  Osim za probavu i kožu, vjeruje se da je temeljac od kostiju odličan i za jačanje imuniteta, podizanje energije, pa čak i ublažavanje simptoma depresije.

Koje su prednosti ispijanja temeljca od kostiju?

Zašto je temeljac od kostiju dignuo toliku prašinu kod tiktokera i kako to da je postalo nemoguće skrolajući po ovoj platformi ne naletjeti na barem jedan video koji prikazuje osobu oduševljenu temeljcem od kostiju? O prednostima ispijanja ovog traženog napitka razgovarali smo s domaćim nutricionistom Nenadom Bratkovićem. On nam je rekao da je temeljac od kostiju zaista bogat aminokiselinama i oligoelementima, što su pokazale animalne eksperimentalne studije.

"Bogatstvo aminokiselina i oligoelemenata moglo bi smanjiti upalna stanja, koja su u pozadini mnogih tegoba današnjice. Načelno, mogli bismo preporučiti temeljce od kostiju osobama koje imaju upalna stanja crijeva (ulcerozni kolitis, Crohn), osobama s propusnošću crijeva, osobama s autoimunim stanjima poput Hashimoto sindroma, kao i osobama s upalnim stanjima zglobova te vezivnog tkiva", kaže.

Ističe i da je dugotrajnim kuhanjem kostiju moguće dobiti veću količinu proteina (oko 75 posto), od kojih je najdominantniji kolagen, no upozorava da valja biti oprezan s količinom temeljca koji ispijate.

"Valja biti oprezan s količinama, pogotovo masnom komponentom u ovakvim temeljcima, kao i mogućom kontaminacijom olovom, s obzirom na to da masovnim uzgojem stoke može doći do koncentriranja olova u kostima životinja, što je i potvrđeno nekim analizama - doduše u SAD-u", govori nam ovaj nutricionist.

Sve više ekipe pije temeljac od kostiju, prednjače žene

Upravo zbog gore spomenutog kolagena sve više žena ispija temeljac od kostiju, a jedna je korisnica TikToka podijelila video u kojemu govori da je 10 dana pila temeljac od kostiju i da ne zna zašto je toliko dugo čekala da krene s tim. Ističe da joj koža sjaji, da je manje naduta i ima više energije, a puno ljudi se javlja i u komentarima.

@lillianbabaian I’ve been drinking bone broth for 10 days now and I already see such a difference ! Ib by @gracie_norton #bonebroth #wellness #lifestyle #skincare #healthyliving #health #wellnesstips #healthylifestyle ♬ original sound - Lillian Babaian

"Pijem svaki dan od sredine siječnja. Moja koža je besprijekorno čista i glatka kao saten", napisala je druga tiktokerica u komentarima, a većina se složila da okus temeljca nije baš najbolji pa da ga kombiniraju s raznim stvarima, poput zelenog čaja.

Kako ga napraviti kod kuće?

Mnogi se slažu da je bolje napraviti vlastiti temeljac kod kuće nego piti onaj kupovni (u Americi je temeljac u tetrapaku stara fora, kod nas se tek kreću pojavljivati na policama trgovina), a druga je tiktokerica pokazala kako ga radi.

Za početak dobro ispere goveđe kosti, a zatim ih stavi na lim za pečenje i malo ih ispeče kako bi finalni rezultat imao bolji, bogatiji okus. Kosti je zatim stavila u lonac u kojemu će ih kuhati i dodala narezanu mrkvu, češnjak, stabljike celera i luk. 

@ebonycierrax ✨ HOMEMADE BONE BROTH ✨ I always get so many questions about my skincare routine and how I keep my skin so clear, and drinking bone broth is one of the best kept secrets!!! It’s packed with collagen and aids in hydration! INGREDIENTS Beef bones Celery Carrots Onions Garlic Allspice Bay Leaves Turmeric ACV Salt Filtered Water I pressure cooked it for 2 hours but you can also slow cook on low for 12 hours! #bonebroth #skincaretips #homemadebonebroth ♬ original sound - The Keto Kween 👑

Dodala je i piment, kurkumu, lovorov list, sol i jabučni ocat, a zatim je sve podlila vodom i kuhala dva sata u tzv. slow cookeru, a ako ga nemate, temeljac možete kuhati normalno u loncu, kako se to kod nas oduvijek i radi, do 12 sati. Nakon kuhanja temeljac se procijedi i ohladi preko noći, a ujutro se ukloni sloj masnoće koji se preko noći napravio na površini i tada je temeljac spreman za ispijanje.

Pročitajte više